- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BCE anunță noul EURO! Proiectul care va aduce schimbări majore în Europa

19 Apr, 20:37 • Fundeanu Madalina
Apare un nou EURO. Christine Lagarde spune că banii digitali ar completa numerarul, nu l-ar înlocui.
BCE anunță noul EURO! Proiectul care va aduce schimbări majore în Europa

Președintele BCE (Banca Centrală Europeană), Christine Lagarde, a declarat că încă din anul 2023 a început faza pregătitoare a proiectului euro digital. Lagarde a precizat că banii digitali ar completa numerarul, nu l-ar înlocui, potrivit Capital.ro.

Apare un nou EURO. Ce se va alege de numerar

Christine Lagarde a declarat că faza pregătitoare a proiectului a început în noiembrie 2023, după o perioadă de 2 ani de investigații. Așadar, se vor pune bazele unei potențiale emiteri a unei monede digitale.

„În 2023 am început faza pregătitoare a proiectului euro digital. Această fază a început în noiembrie, după o perioadă fructuoasă de investigații care a durat doi ani, și va pune bazele unei potențiale emiteri a unei monede digitale.

Un euro digital ar completa numerarul, nu i-ar înlocui. Numerarul rămâne cel mai folosit mijloc de plată de către cetățenii zonei euro și o majoritate clară consideră important să existe posibilitatea de a plăti în numerar”, a explicat președintele BCE, Christine Lagarde, în Raportul Anual pentru anul 2023.

Pe de altă parte, decizia cu privire la moneda digitală va fi amânată până după alegerile europene din luna iunie.

Astfel că, în cadrul Comisiei Economice, nu s-a ajuns la un acord referitor la propunerea prezentată pe 9 februarie de către raportorul CDU, Stefan Berger. Deci textul nu va fi supus votului în plenul săptămânii viitoare, iar întreaga discuție va fi reluată numai după preluarea unui nou mandat în PE.

Citește și: Cum pot economisi românii cu salarii și pensii mici. Cele mai bune 3 sfaturi pentru a gestiona bugetul lunar

euro digital
euro digital

Moneda digitală este importantă pentru reducerea dependenței UE de platformele externe de plăți internaționale, ceea ce expune Europa la vulnerabilități, inclusiv în scenarii în care operațiunile devin imposibile „chiar și pentru doar 1 sau 2 zile”.

„Acest instrument ar promova și mai mult integrarea în piața unică. Consumatorii ar putea folosi moneda digitală la punctele de vânzare, în timp ce comercianții ar trebui să plătească un comision care nu va depăși costurile actuale ale mijloacelor de plată”, a subliniat Piero Cipollone, membru al comitetului executiv al BCE, responsabil cu moneda digitală și sistemele de plată.

„Operatorii se vor lovi și ei de costuri, dar trebuie să evaluăm și consecințele absenței unei monede digitale: odată cu avansarea digitalizării, băncile ar suferi pierderi în ceea ce privește tranzacțiile către alte entități, iar mai presus de toate, ar pierde capacitatea de a verifica direct solvabilitatea clienților lor”, a mai spus Cipollone.

Pe data de 28 iunie 2023, Comisia UE a prezentat un proiect de propunere legislativă pentru dezvoltarea monedei digitale. Scopul acestui act normativ este de a asigura că în viitor, o eventuală monedă digitală poate oferi cetățenilor și întreprinderilor un instrument suplimentar de plată digitală, care poate fi utilizat în orice țară din zona euro, ca formă de bani publici, economici, siguri și rezilienți.

Procesul legislativ este încă în plină desfășurare, iar în prezent se confruntă cu un impas în cadrul comisiei Ecofin, căci nu s-a ajuns la un consens asupra propunerii raportorului. Odată ce procesul legislativ va fi finalizat și propunerea Comisiei UE va fi adoptată de către Consiliul și Parlamentul European, decizia finală cu privire la această problemă va reveni BCE. Moneda digitală ar urma să fie emisă de către Banca Centrală Europeană și de către băncile centrale naționale ale statelor membre.

Vezi și: Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, dă de pământ cu moneda crypto. „Nu pot fi folosite pentru investiții în lumea reală”