- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Actiunile Bursei se vand la cel mai mare pret, propulsate de perspectiva listarii Fondului Proprietatea

17 Aug, 13:41 • marius.balasoiu
Vedeta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) este astazi insasi compania cu acelasi nume, care administreaza piata. Actiunile BVB erau cele mai tranzactionate la ora amiezii, pe fondul unei lichiditati peste media acestei veri.
Actiunile Bursei se vand la cel mai mare pret, propulsate de perspectiva listarii Fondului Proprietatea

Investitorii se grabesc sa anticipeze scumpirea actiunilor BVB, care va insoti mult asteptata listare a Fondului Proprietatea (FP).

Cursa listarii actiunilor Fondului Proprietatea (FP) intra in ultima linie dreapta odata cu desemnarea societatii de borkeraj care va intermedia procesul.

Maine ar urma sa aflam castigatorilor si, astfel, listarea FP, care parea a fi intr-o perpetua amanare, se apropie de realizare. Bursa va avea mult de castigat, actiuni de in valoare de zeci de milioane de euro urmand sa se tranzactioneze in „ringul” sau electronic.

„Odata cu listarea Fondului Proprietatea, lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) va creste cu circa 50% si nu pornind de la nivelul mediu extrem de scazut din aceasta vara”, a declarat Adrian Manaila, directorul general al casei de brokeraj Elda Invest, pentru DailyBusiness.ro.

„Fondul va atrage si investitorii straini inclusiv pentru alte actiuni. Lumea se grabeste sa cumpere actiunile BVB contand pe cresterea in viitor a veniturilor si profitului acesteia”, a mai spus Manaila.

Lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) era deja de aproape doua milioane de euro la jumatatea sesiunii de tranzactionare, o valoare la care adeseori nu s-a ajuns nici la sfarsitul zilei , in vara aceasta.

Actiunea BVB se mentinea pe al treilea loc al celor mai lichide titluri. Cotatiile actiunii BVB urcasera pana la 31 de lei / titlu, un record absolut daca ignoram prima zi de tranzactionare, in care piata oscileaza indecisa in cautarea pretului corect.

Cresterea pretului BVB, de 4,38% era a cincea ca marime de pe piata. La actualele cotatii, valoarea companiei BVB este de 228 de milioane de lei (54 mil. euro).

Toti indicii bursei (niste medii ponderate ale preturilor actiunilor) erau in crestere.

BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), creste cu 1,84%, si trece din nou de pragul de 23.000 de puncte.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), castiga 0,9%, pana la 482 puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), adauga 0,69% la valoarea de inchidere de ieri, si se apropie de pragul de 3.100 de puncte.

In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , castiga 0,43% pana la 5.250 puncte.

Maine se va sti care este oferta castigatoare pentru intermedierea listarii FP, dintre cele ale BCR, BRD, ING Bank, Raiffeisen Capital & Investment (RCI), Wood & Company Financial Services (Cehia), BT Securities, Alpha Finance, UniCredit CAIB Securities, KBC Securities sau vreun consortiu dintre unele dintre acestea.