- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România salută listarea istorică a Hidroelectrica la BVB: ”Este o oportunitate uriaşă pentru piaţa de capital locală”

23 Jun, 20:57 • Cornel Ghimeșan
Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF) a salutat vineri decizia istorică de listare a Hidroelectrica la BVB, prin vânzarea unui pachet de acțiuni deținute de Fondul Proprietatea (FP). Pachetul de acţiuni deţinute de FP care a intrat la tranzacţionare pe Bursa de la Bucureşti este de 17,34%.
Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România salută listarea istorică a Hidroelectrica la BVB: ”Este o oportunitate uriaşă pentru piaţa de capital locală”

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România salută listarea istorică a Hidroelectrica la BVB. Reprezentanții AAF susțin că listarea Hidroelectrica este o oportunitate pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, dar şi pentru investitorii de retail care vor să devină acţionari ai companiei, potrivit Bursa.ro.

Citește și Ce mai trebuie să știe românii despre facturile întârziate la Hidroelectrica. Șeful companiei promite că lucrurile vor ajunge pe un „un făgaș normal”

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România salută listarea istorică a Hidroelectrica la BVB

Astfel, românii interesați să devină investitori la Hidroelectrica o pot face începând de vineri și prin intermediul fondurilor de investiții, unde nivelul investiției este sensibil mai mic decât limita minimă de 50 de acțiuni H2O stabilită în prospectul aprobat. Pachetul de acțiuni deținute de FP care a intrat la tranzacționare pe Bursa de la București este de 17,34%.

”Listarea Hidroelectrica, „perla energiei româneşti” cum deja se spune, este deopotrivă un moment istoric, pentru sectorul energetic local, pentru piaţa de capital autohtonă, pentru investitorii români şi, nu în ultimul rând, pentru România, în perspectivă. Această ofertă publică iniţială este o oportunitate uriaşă de dezvoltare pentru BVB care îşi consolidează astfel intrarea în liga mare a burselor europene şi suntem încrezători că prezenţa Hidroelectrica pe bursă va atrage în România resurse importante de bani şi jucători instituţionali mari din toată lumea.

Listarea Hidroelectrica este o oportunitate şi pentru investitorii de retail din România, adică pentru micii investitori care vor să economisească inteligent pentru viitor. Chiar dacă nu dispun de suma necesară pentru a achiziţiona pachetul minim H2O, aceştia pot deveni investitori în Hidro prin intermediul fondurilor de investiţii cu expunere pe piaţa locală de capital. Tot ce trebuie să facă cei interesaţi este să meargă la administratorii de fonduri de investiţii sau la băncile care distribuie fonduri de investiţii şi să întrebe despre fondurile de investiţii în acţiuni”, a declarat Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România.

Cum poți deveni acționar la Hidroelectrica cu doar 5.600 de lei

Un român poate subscrie cel puțin 50 de acțiuni la Hidroelectrica. Oamenii interesați au nevoie de doar 5.600 de lei pentru a deveni acționari.
Hidroelectrica a lansat cea mai mare ofertă de vânzare de acțiuni din istoria României. Un investitor român care intenționează să devină acționar al producătorului de energie electrică poate face acest lucru în doar câteva ore, informează zf.ro. Are nevoie de doar 5.600 de lei pentru cel puțin 50 de acțiuni.

Subscrierea minimă în cadrul ofertei este de 50 de acțiuni. Acest lucru înseamnă că prețul maxim de 112 lei pentru fiecare acțiune echivalează cu o sumă de 5.600 de lei. În comparație, în cazul titlurilor de stat Fidelis, subscrierea minimă este de 5.000 de lei. Numărul de acțiuni pe care le va cumpăra investitorul în final este posibil să fie mai mic, dar își poate recupera diferența de bani, dacă vorbim despre eventualitatea unei suprasubscrieri. Oferta de la Hidroelectrica se încheie pe data de 4 iulie. În primele 5 zile ale ofertei, un investitor de retail are o reducere de 5%, ceea ce înseamnă că prețul de 112 lei se transformă în 108.64.

„Procedura de subscriere pentru Investitorii de Retail Subscrierea minimă pentru Acţiunile Oferite de către un Investitor de Retail va fi pentru cel puţin cincizeci (50) de Acţiuni Oferite”, se arată în oferta companiei.

„Investitorii de Retail au dreptul la o reducere de 3% din Preţul Final de Ofertă („Preţul Final de Ofertă Redus”) pentru cererile depuse în mod valabil în primele cinci (5) Zile Lucrătoare ale Perioadei de Ofertă (respectiv până la 29 iunie 2023 inclusiv); pentru evitarea oricăror neclarităţi, în funcţie de nivelul Preţului Final de Ofertă, Preţul Final de Ofertă Redus poate fi sub nivelul inferior al Intervalului Preţului de Ofertă.

Stabilirea Preţului Final de Ofertă sub pragul de jos al Intervalului Preţului de Ofertă nu va necesita şi nu va fi considerată drept, o modificare la Prospect.

Aplicarea reducerii pentru Acţiunile Oferite achiziţionate în cadrul Tranşei Investitorilor de Retail va depinde de momentul înregistrării ordinului de tranzacţionare în sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiunile Oferite care sunt subscrise în Tranşa Investitorilor de Retail începând cu a şasea (a 6-a) Zi Lucrătoare a Ofertei (respectiv de la 30 iunie 2023 inclusiv) vor fi vândute Investitorilor de Retail la Preţul Final de Ofertă. Pentru evitarea oricăror neclarităţi, în cazul în care un Investitor de Retail realizează una sau mai multe subscrieri în primele cinci (5) Zile Lucrătoare ale Ofertei şi una sau mai multe alte subscrieri după a cincea (a 5-a) Zi Lucrătoare a Ofertei, reducerea se aplică numai subscrierii(lor) realizate de Investitorul de Retail relevant în primele cinci (5) Zile Lucrătoare ale Ofertei”, se mai arată în oferta de la Hidroelectrica.

Citește și Hidroelectrica a scos la vânzare acțiuni de peste 8,8 miliarde lei. Prețul la care se vor vinde acțiunile companiei la Bursă. Compania este evaluată la peste 50 miliarde lei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult