- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Aurul se scumpeste, petrolul se ieftineste, speculatorii iau pauza. Se intoarce criza la Bursa?

04 Aug, 11:13 • marius.balasoiu
Lichiditatea (valoarea tranzactiilor) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a revenit la nivelurile "meschin de mici" caracteristice verii romanesti 2010, odata cu iesirea din piata a putinilor speculatori care au avut resurse sa se joace zilele trecute.
Aurul se scumpeste, petrolul se ieftineste, speculatorii iau pauza. Se intoarce criza la Bursa?

Acestia si-au marcat profitul ieri si au lasat pustiu ringul virtual al BVB. Rezultatele foarte bune ale Petrom nu anima atmosfera pentru ca fusesera deja incluse in cotatii.

„Rezultatele bune ale Petrom erau deja cunoscute si se tinuse cont de ele in preturile anterioare. Acum au venit sub forma consolidata a standardelor internationale”, a declarat Adrian Ormenisan, broker la societatea de sertvicii de investitii financiare SSIF Broker Cluj, pentru DailyBusiness.ro.

„Cat despre revenirea apatiei, este firesc sa apara astfel de situatii dupa agitatia din zilele trecute. In plus, vestile de peste ocean nu au fost prea bune”, a mai spus Ormenisan.

Statisticile nesatisfactoasre despre economia SUA au condus la scaderea pretului titeiului (de teama scaderii cererii) si a cresterii pretului aurului, care este folosit de investitori ca activ de refugiu.

Brokerul clujean nu si-a pierdut totusi, optimismul si nu este impresionat de lichiditatea „meschin de mica”, cum o califica pesimistii. El vede indicii pozitive.

„Este adevarat ca America a inchis pe minus dar a recuperat destul de mult pe ultima suta si s/a oprit la – 0.36%. Cam pe acolo sunt si indicii europeni. Iar la noi, societatile de investitii financiare (SIF) stau deasupra nivelului de 23.000 de puncte, ceea ce lasa speranta reluarii cresterii”, a mentionat Adrian Ormenisan.

Intr-adevar, la aproape o ora de la debutul sesiunii de tranzactionare, scaderea BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, era de numai 0,16%, pana la nivelul de peste 23.700 de puncte. Indicele stationa putin peste deasupra „rezistentei” (a barierei identificate de analistii tehnici in fata reluarii cresterii).

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierdea 0,23%, pana la 485 puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), scadea cu 0,3%, pana la 3.047 puncte. Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), pierdea 0,16% pana la 5.233 puncte.