- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Austeritate la BVB: Bursa taie costurile cu 20% si incepe concedierile

28 Jul, 11:00 • marius.balasoiu
Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a decis reducerea costurilor operationale la nivelul grupului cu 10-20%. Programul de austeritate va presupune concedieri, reiese din comunicatul grupului, care mentioneaza printre masurile de reducere de costuri "externalizarea unora dintre operatiuni, renegocierea contractelor, cresterea eficientei utilizarii personalului, eliminarea suprapunerilor de personal".
Austeritate la BVB: Bursa taie costurile cu 20% si incepe concedierile

Potrivit unor informatii neoficiale, primele masuri urmau sa inceapa de miercuri, intregul personal al BVB urmand sa treaca printr-un proces de evaluare. Masurile decise marti vizeaza ”o mai buna alocare a resurselor la nivelul Grupului BVB, cat si controlului activitatilor intreprinse, evaluarea resurselor si a costurilor in vederea eficientizarii, pe principiul sinergiei in cadrul societatilor din Grup”, se mai precizeaza in comunicat.

Comunicatul BVB ar putea sugera si obiectivul aparent indepartat al unui parteneriat cu o bursa straina, care a mai fost enuntat in trecut de oficialii bursei de la Bucuresti. Astfel de parteneriate sunt precedate, de obicei, de imbunatatirea principalilor indicatori financiari ai companiei in cauza.

Pe de alta parte, BVB isi propune dezvoltarea de noi produse si servicii de tipul derivatelor pe energie, ETF (titluri ale unor fonduri de investitii care urmaresc portofolii asemanatoare indicilor bursieri), certificate de emisii de gaze si certificate de trezorerie. Administratorii BVB vor sa faca posibila tranzactionarea aici de actiuni straine.

Anul acesta, BVB isi propune sa investeasca 20 de milioane de lei (4,7 mil. euro) constructia sau achizitia unui sediu nou si alte 10 milioane de lei (2,35 mil. euro) „pentru majorarea capitalului social al societatilor din grupul BVB, pentru mentinerea si/sau cresterea participatiei la capitalul social al societatilor din grupul BVB, pentru obtinerea de participatii la capitalul social al unor societati similare”, potrivit Bursei.

Cifra de afaceri a BVB a scazut in 2009 pana la 12,38 milioane lei (2.9 mil. euro), cu 40,7% fata de 2008. Profitul net pe 2009, de 6,8 milioane lei (1,mil. euro), a fost in scadere cu 36% fata de nivelul din 2008.

In afara de Bursa, din Grupul BVB mai fac parte Depozitarul Central, care efectueaza operatiunile post tranzactionare de compensare si decontare aferente pietei spot, Casa de Compensare Bucuresti (CCB), care face aceleasi operatiuni pentru piata derivatelor, si Institutul de Guvernanta Coporatista. BVB este actionarul majoritar al tuturor entitatilor din grup.