- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Brokeri: Aprecierile pe Bursa vor continua saptamana aceasta

08 Jun, 00:01 • traian.badulescu
SIF-urile s-au apreciat in medie cu 10% saptamana trecuta si au generat 40% din rulajul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in vreme ce restul pietei a crescut per ansamblu cu peste 5%.
Brokeri: Aprecierile pe Bursa vor continua saptamana aceasta

Reprezentantii casei de brokeraj Interdealer Capital Invest se asteapta ca Bursa sa se coreleze si in aceasta saptamana cu pietele externe si sa continue aprecierea.

„Toti indicii pietei de la Bucuresti au inchis saptamana pe verde. Cresterile au variat intre +5,5%(BET-NG) si +10%(BETFI). BET-XT, care reda cel mai fidel evolutia de ansamblu a bursei, a inregistrat o apreciere de peste 7%”, a spus pentru DailyBusiness.ro Andrei Puscaragiu, broker Interdealer Capital Invest.

Mihai Mindrutiu, analist la aceeasi casa de brokeraj, considera ca aprecierea inregistrata pe indicii BVB vine ca urmare a corelarii cu cresterile de pe pietele externe.

„Stirile negative, cu privire la posibila amanare a platii de dividende de catre SIF5 sau amanarea listarii BCR pe bursa, nu au avut efect, ce a contat mai mult pentru investitori fiind evolutia indicilor externi”, a explicat Mihai Mindrutiu.

„Pentru aceasta saptamana ne asteptam in continuare ca evolutia de pe BVB sa depinda de miscarile de pe pietele bursiere internationale, iar in contextul datelor bune cu privire la somajul in SUA, raportate vineri, este de asteptat ca aprecierile sa continue”, a adaugat analistul Interdealer Capital Invest.

Actiunile Oltchim (OLT) s-au apreciat cel mai mult saptamana trecuta, cu 33,05%, pana la 0,31 lei/actiune si au fost urmate in topul cresterilor dupa pret de titlurile Amonil (AMO), potrivit raportului saptamanal al casei de brokeraj Romintrade Brasov.

Titlurile Mefin Sinaia (MEF) au raportat o crestere de 27,27%, la 1,12 lei/actiune, iar actiunile Electroputere Craiova (EPT) s-au scumpit cu 15,13%, la 0,137 lei/actiune.

Pe locul 5 in topul cresterilor dupa pret s-au plasat saptamana trecuta actiunile Agras Asigurari (ASA), cu o apreciere de 14,85%, pana la 0,317 lei/actiune.

„De remarcat este evolutia Biofarm (BIO). Cumpararile realizate de societatiile de investitii financiare au contribuit la o crestere saptamanala de peste 13% a emitentului”, a precizat Mihai Mindrutiu.

Pe sectorul SIF-urilor, cel mai mult s-au apreciat actiunile SIF Moldova (SIF2), cu 13,64%, la 0,75 lei/actiune, urmate de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3), care s-au scumpit cu 11,39%, la 0,88 lei/actiune, respective cu 10,12%, la 0,457 lei/actiune.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au castigat saptamana trecuta 9,94%, pana la 0,94 lei/actiunie, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au crescut cel mai putin pe sectorul lor, cu 6,78%, la 0,63 lei/actiune.

Rulaj in crestere cu 75%

„Saptamana trecuta valoarea tranzactiilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti a depasit 138 milioane lei (33 milioane euro), in crestere semnificativa fata de rulajul saptamanii trecute de numai 79 milioane lei (19 milioane euro)”, a spus Andrei Puscaragiu.

El a precizat ca lichiditatea BVB a fost sustinuta in special de segmentul Societatilor de Investitii Financiare(SIF) care au cumulate 40% din valoarea tranzactionata.

„Alte companii care au captat interesul investitorilor au fost BRD (cu o pondere de aproximativ 10% din rulajul total) si SNP (9.2% din rulajul total)”, a adaugat Andrei Puscaragiu.

SIF Oltenia, cele mai lichide

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cel mai mare rulaj saptamana trecuta, de 28,85 milioane lei, in vreme ce cu titlurile BRD s-au realizat schimburi de 14,5 milioane lei.

Podiumul lichiditatii a fost completat de actiunile SIF Moldova (SIF2), cu tranzactii de 13 milioane lei. Locul 4 in topul lichiditatii a fost adjudecat de actiunile Petrom (SNP), cu schimburi de 12,9 milioane lei.

Al 5-lea rulaj, de 8,74 milioane lei, a fost generat saptamana trecuta de titlurile Antibiotice Iasi (ATB). „In data de 02 iunie a avut loc o tranzactie deal cu 15 milioane actiuni Antibiotice Iasi, la pretul de 0,53 lei/actiune”, a mentionat Andrei Puscaragiu.

Bermas Suceava, cele mai severe deprecieri

Pe primul loc in topul descresterilor dupa pret s-au plasat actiunile Bermas Suceava (BRM), care au pierdut saptamana trecua 7,04%, la 0,66 lei/actiune.

Titlurile Socep Constanta (SOCP) au scazut cu 2,88%, la 0,135 lei/actiune, iar actiunile VAE Apcarom s-au depreciate cu 1,87%, la 0,471 lei/actiune.

A patra mare descrestere a fost inregistrata de actiunile Romcarbon (ROCE), care au pierdut 1,82%, la 0,324 lei/actiune si au fost urmate de titlurile Armatura (ARM), cu scaderi de 1,76%, la 0,167 lei/actiune.

Casa de brokeraj Interdealer Capital Invest se plaseaza pe locul 18 in topul intermediarilor de la Bursa de Valori Bucurestu (BVB), cu tranzactii de 81,13 mil. lei (circa 20 mil.euro), incheiate in primele 5 luni. In aceeasi perioada a anului trecut, Interdealer Capital Invest s-a situat pe locul 22 in clasamentul intermediarilor de la Bursa.