- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa a inceput o zi capricioasa, cu o lichiditate \”onorabila\” pentru o vacanta normala

28 Jul, 11:27 • marius.balasoiu
Veselia a durat putin in dimineata de miercuri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar caracteristicile sunt mai potrivite pentru o zi de iulie care a uitat de criza si in care se marcheaza profitul unei zile anterioare bune.
Bursa a inceput o zi capricioasa, cu o lichiditate \onorabila\ pentru o vacanta normala

Lichiditatea (valoarea tranzactiilor)

a fost de peste 3 milioane de lei dupa prima jumatate de ora. Indicii aveau un ritm de crestere potolit, dupa recordurile de ieri, cand s-au inregistrat printre cele mai mari cresteri ale anului.

Dupa alta jumatate de ora, toti indicii erau pe rosu, pe fondul unei lichiditati „onorabile”, de 1,3 mil. euro.

Bursa romana a trait putin din entuziasmul de ieri. Optimismul nu isi mai gaseste pretext in evolutiile bune ale burselor lumii. Nu este sigur, insa, daca nu avem de a face doar cu o situatie conjuncturala, inca greu de trasnformat intr-o tendinta.

„Piata a inceput bine si azi, desi mai putin violent ca ieri. Totusi parca binele asta isi cam pierde suflul”, declara la ora 10.31, Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Elda Invest, pentru DailyBusiness.ro.

Dialogul s-a incheiat inaintea intrarii indicilor in zona scaderilor. „Nu avem nici o garantie ca avem o tendinta de crestere solida pe un termen mai lung. Cresterile violente de preturi la companiile lichide ca BRD si Petrom sunt semne ale intrarii in piata a unor ordine de cumparare de la straini, care deocamdata par sa nu se mai repete”, adauga administratorul Elda.

Romania ramane, deocamdata, la fel ca mai toate pietele emergente mici, in afara intereselor prioritare ale fondurilor de investitii.

„Acestea isi mai aduc aminte de noi din cand in cand. Interesul lor nu este constant pentru piata noastra. Sa vedem ce se va mai intampla pe la ora 12, cand si daca apar sansele sa ajunga cei de la Londra cu degetul spre coada listei, deci si in dreptul Romaniei”, completeaza Adrian Manaila.

Dupa prima ora de tranzactionare, BET FI, indicele dedicat Societatilor de Investitii Financiare (SIF), pierdea 1,12%, dar ramanea in apropierea pragului de 22.900 de puncte.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), scadea cu 0,89%, pana la 473 de puncte.

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), era sub valoarea de inchidere de ieri cu 0,47%, la 2.991 puncte.

In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), inregistra o pierdere de de 0,81% pana la 5.130 puncte.