- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa a inchis ziua cu un plus amagitor, \”scos\” in ultimele minute de meci

01 Jul, 18:58 • marius.balasoiu
Cotatiile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au marcat o usoara crestere abia in ultimele 15 - 20 de minute ale sesiunii de joi, fara sa poata inlatura sentimentul general negativ. Lichiditatea (valoarea tranzactiilor) foarte mica, de 11,4 milioane de lei (2,6 mil. euro) anuleaza relevanta cresterilor, avand in vedere ca orice tendinta este cu atat mai credibila cu cat se produce pe fondul unor valori mari ale tranzactiilor.
Bursa a inchis ziua cu un plus amagitor, \scos\ in ultimele minute de meci

Cel mai probabil, indicii bursieri, mediile ponderate care masoara evolutiile cotatiilor, au trecut in teriroriul pozitiv „ca urmare a unor ordine de cumparare care trebuiau executate neaparat astazi”, crede Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest.

„Sentimentul pietei ramane amar si, oricum, nu mai poti avea sentimente… durabile in aceasta perioada. Nu stii ce se va intampla peste o jumatate de an si nici peste o luna. Astazi situatia pare ciudata din cauza inchiderii pozitive, care a contrastat cu pietele externe. Nimic pozitiv nu a aparut pe piata ca sa justifice inchiderea pozitiva. Probabil ca ordinele de cumparare care trebuiau executate neaparat astazi nu si-au gasit contrapartea si atunci cotatiile au urcat prea repede”, explica brokerul de la Estinvest. Marcel Murgoci nu exclude si o eventuala speculatie a unui moment in care si piata americana a intrat, pentru cateva minute, in teritoriul pozitiv.

Ca de obicei, indicele BET FI, al celor cinci societati de investitii finaciare (SIF), a avut volatilitatea si cresterea cele mai mari, cu 1,24%, pana la 20.116,46 de puncte. Cel mai probabil, se va vedea maine cat de sanatoasa este trecerea peste pragul de 20.000 de puncte.

Ceilalti indici au avut cresteri simbolice, cum a fost cea a indicelui BET XT, al celor mai importante 25 de actiuni (inclusiv SIF-urile), de 0,16% pana la 20.116,46 puncte. Indicele BET, considerat oficial indicele reprezentativ al BVB, a castigat doar o sutime de procent, trecand de 4.744 de puncte. BET este media ponderata a celor mai importante actiuni (fara SIF-uri). Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (fara SIF-uri,) a obtinut un plus de sapte sutimi, pana la 2.806,5 puncte.

Exceptia cresterii de aproape 1%, a indicelui energetic BET NG, are o relevanta firava, din cauza ca portofoliul indicelui este dominat de Petrom si de Rompetrol Rafinare, revenita astazi la tranzactionare pe o crestere conjuncturala.