- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa din Bucuresti sfideaza New York-ul si testeaza cresterea, in ton cu incercarile europene

12 Aug, 11:12 • marius.balasoiu
Operatorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) par sa-si traga sufletul putin dupa doua zile de caderi importante. Societatile de investitii financiare (SIF) au dat tonul si cresteau cu 1% dupa o jumatate de ora de la deschidere, apoi si-au mai temperat putin avantul.
Bursa din Bucuresti sfideaza New York-ul si testeaza cresterea, in ton cu incercarile europene

Aseara, Bursa din New York a cazut cu 2,49%, ceea ce pentru indicele Dow Jones echivaleaza cu o prabusire, dar europenii favorizeaza cresterile.

Europenii par molipsiti de veselia francezilor si relativ inveseliti ca deprecierea euro fata de dolar le sprijina exporturile.

„Pentru veselia europeana nu vad alt temei decat deprecierea monedei europene , care le aduce mai multi bani din exporturi”, a declarat Valerian Ionescu, directorul departamentului de piata de capital al Bancii Comerciale Romane, pentru DailyBusiness.ro.

Brokerul de la BCR crede ca „este firesc, si la ei (la europeni, n.r.) si la noi, ca dupa scaderi mai mari, traderii si investitorii sa incerce sa-si mai adauge ceva la pozitii (sa mai si cumpere cu mare grija, n.r.), Prin urmare, nu ma astept la noi scaderi astazi, sau macar nu la unele care sa conteze”, completeaza Valerian Ionescu.

La Bucuresti, lichiditatea (valoarea tranzactiilor) era de peste 5,5 milioane de lei (1,27 mil. euro) dupa prima jumatate de ora, un nivel neobisnuit de mare pentru aceasta vara.

Pe parcursul celei dintai ore de tranzactionare doar BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, a fost tot timpul pe verde, fiind urmat in teritoriul pozitiv de indicele energetic (unde Petrom face legea) si abia apoi de Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile). Intr/un tarziu a intrat pe crestere si Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile).

Aproape de ora 11, BET-FI crestea cu 0,85%, la nivelul de 22.346 puncte Indicele BET XT castiga 0,28%, pana la 468 puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), este singurul care scade, dar nesemnificativ cu 0,04%, pana la 2.999 puncte. Indicele BET , castiga 0,13% pana la 5.106 puncte.
[img=814][/img]
[img=815][/img]