- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa, in letargie: \”Toata lumea este in vacanta sau e dezinteresata\”

20 Jul, 11:20 • marius.balasoiu
Doua vehicule de investitii au depasit pragurile maxime de pachete de actiuni la SIF-uri (Societatile de Investitii Financiare), la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Mai exista cumparatori pe piata de la Bucuresti, dar vanzatorii par sa fi abandonat piata. Dupa prima jumatate de ora, lichiditatea (valoarea tranzactiilor) s-ar fi putut masura destul de comod si in eurocenti. Se ajunsese abia la valorile "minuscule" de 218.238 de lei si 89 de bani (sau 51.061 de euro si 98 de centi).
Bursa, in letargie: \Toata lumea este in vacanta sau e dezinteresata\

„Sentimentul este unul de abandon al pietei, prima jumatate de ora de tranzactionare ar fi trebuit sa fie foarte activa, cu volume mari, in conditii normale, pentru ca vine dupa o alta jumatate de ora de predeschidere. In realitate nimic nu mai misca piata. Toata lumea este in vacanta, sau este dezinteresata”, spune Mihai Chisu, broker al societatii de servicii de investitii financiare IFB Finwest din Oradea, pentru DailyBusiness.ro. IFB Finwest este una dintre cele mai mari case de brokeraj independente (de un grup bancar) din Romania.

Fondul de investitii Eastern Eagle Ltd si institutia malteza FIM Bank au detineri de peste 1% la SIF Transilvania si respectiv SIF Moldova, iar Eastern Eagle a raportat depasirea pragului de 5% din actiunile Altur. „Nu cred ca este prea relevanta aceasta raportare. Nu au facut achizitii mari in ultima vreme. Probabil au fost in preajma pragurilor si inainte”, spune Mihai Chisu.

Dupa 50 de minute de la inceperea sesuiunii de tranzactionare, indicii aveau un comportament confuz, cu variatii nesemnificative din punct de vedere cantitativ. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierdea peste 0,23%, pana la 443 puncte. Pe de alta parte, BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, crestea cu 0,1% pana la 20.756 puncte de puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), a pierdut tot atat, pana la 2.852 puncte. Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), a scazut cu 0,35% pana la 4.845 puncte.