- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa incepe ziua cu pierderi de peste 250 mil. euro din valoarea companiilor

01 Jul, 11:44 • marius.balasoiu
Cele mai importante 25 de companii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au pierdut joi peste 250 de milioane de euro din capitalizare, in total, dupa prima ora de tranzactionare. Investitorii de la Bucuresti nu au motive sa fie mai optimisti decat cei din restul Europei. Cei mai importanti indici europeni scad cu peste 1%, o valoare semnificativa pentru marile burse de pe continent.
Bursa incepe ziua cu pierderi de peste 250 mil. euro din valoarea companiilor

„Bursa noastra este luata de valul deprecierilor occidentale. Doar vestile bune de la Fondul Monetar International (FMI) ar putea schimba sentimentul negativ de pe piata. La noi se mai adauga si vanzarile celor care nu vor sa plateasca impozitul majorat incepand de astazi”, spune analistul de piata de capital Silviu Enache. FMI se va intruni maine pentru o eventuala aprobare a unei noi transe de imprumut. Banii sunt destinati calmarii pietei valutare.

Media ponderata a cotatiilor celor 25 de companii, indicele BET XT, a scazut cu 1,48% pana la 425,36 puncte. Indicele include si cele mai „nervoase” actiuni de la BVB, societatile de investitii financiare (SIF), care s-au depreciat cu 2,25%. BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, a cazut pana la 19.422 de puncte. Multi analisti nu cred ca SIF-urile se vor opri din cadere deasupra pragului de 18.000 de puncte.