- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa revine la scadere. Romanii ignora asigurarile lui Ben Bernanke, \”seful dolarilor\”

30 Aug, 11:33 • marius.balasoiu
Cotatiile actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) revin pe tendinta de scadere curenta. Scaderile ameninta sa continue toata saptamana. Deschiderea sesiunii de tranzactii doar a mimat optimismul pietelor occidentale. Speculatorii romani sunt mai sceptici si prefera sa marcheze profitul de pe urma cresterilor de joi si vineri.
Bursa revine la scadere. Romanii ignora asigurarile lui Ben Bernanke, \seful dolarilor\

BVB este pe rosu, desi Europa este verde, dupa ce Ben Bernanke, seful sistemului Federal Reserve (FED), a asigurat vineri piata ca va proteja revenirea economiei.

Din Federal Reserve fac parte 12 banci regionale americane care functioneaza impreuna ca o banca nationala. Optimismul pietelor occidentale este alimentat si de decizia Bancii Japoniei de a reduce dobanzile.

Optimismul occidental nu a aprins decat un foc de paie la Bucuresti, unde, la o ora de la deschidere, doar societatile de inverstitii financiare (SIF) mai pastrau ceva din cresterea cu care incepusera ziua.

„Atmosfera este mai curand una de marcare a profiturilor (vanzare pentru a se incasa profiturile unor cresteri anterioare de cotatii – n.r.)”, a declarat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al SSIF Broker Cluj Napoca, pentru DailyBusiness.ro.

„Nu exsita cumparatori care sa sutina cresterea. Nici pe aprecierea SIF-urilor nu se poate conta. Debutul in crestere al zilei a fost doar o reluare temporara a cursului din zilele trecute, pentru ca speculatorii sa incaseze profiturile, a mai spus Danciu.

SSIF Broker este singura societate de brokeraj care este ea insasi listata la BVB.

Tendinta curenta la Bursa este una descendenta, care ar putea caracteriza intreaga saptamana. „Cu BET FI (indicele SIF-urilor, nr.) sub pragul de 24.100 nu ne putem astepta la altceva decat la scaderi. Incercarile de a depasi acest maxim au esuat si probabil ca nu se vor produce altele, asa incat nici speculatorii nu mai au combustibil”, spune Adrian Danciu.

„Dupa aprecierea atat de puternica de vineri si in lipsa unor anunturi de date macroeconomice semnificative, avem asteptari mixte pentru luni si consideram ca in mod normal piata n-ar avea motive sa se miste semnificativ”, se spune in raportul zilnic al societatii de consultanta KTD Invest.

Mult asteptatul discurs al sefului bancii centrale amercane a lasat de dorit. „Bernanke nu mi s-a parut suficient de convingator, ca sa aiba un efect semnifocativ mai ales asupra pietei noastre. A fost mai evaziv decat este de obicei seful FED. Nu numai ca nu a venit cu nimic concret, dar nici nu a promis decat ca va asigura ritmul actual de revenire, adica nu va face nimic pentru ca recuperarea sa se accelereze”, a mai adaugat seful analistilor de la SSIF Broker Cluj.

Lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) nu ajunsese la pragul de 700.000 de euro la o ora de la deschiderea sesiunii de tranzactionare. Toti indicii erau pe rosu, cu exceptia BET Fi care isi pierdea tot mai mult din puterea initiala, cand crescuse cu peste 1,7% in 10 minute.

BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), inca mai creste cu 0,64%, mentinandu-se cu 200 de puncte peste pragul critic de 22.000.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 0,12%, pana la 469 de puncte.

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), scade cu 0,5% sub valoarea de inchidere de ieri, pana la 3.017 puncte.

In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , pierde 0,38% pana la 5.175 puncte.