- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa rezista eroic la presiunea de scadere. Tendinta toamnei se joaca pe muchie de cutit

02 Sep, 11:10 • marius.balasoiu
Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sunt in crestere. Indicele societatilor de investitii financiare (SIF) a trecut si rezista deasupra pragului critic de la 22.000 de puncte, dar inca este vorba de un joc pe muchie de cutit. Cea mai certa tendinta pe termen scurt ramane cea descendenta.
Bursa rezista eroic la presiunea de scadere. Tendinta toamnei se joaca pe muchie de cutit

Indicele BET FI (media ponderata a preturilor societatilor de investitii financiare (SIF) crestea la un moment dat cu peste 2%, dar lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) este la fel de redusa ca in vacanta si nu lasa loc la o concluzie optimista.

„BET FI rezista bine la 22.000 de puncte, dar nu avem o lichiditate care sa ne lase sa credem ca acest nivel de suport este confirmat. Avem in continuare doar mici speculatori in piata si nu investitori de portofoliu, care sa decida, eventual, ca preturile actuale ar fi bune pentru cumparare”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al casei de brokeraj Estinvest, pentru DailyBusiness.ro.

Prin urmare, revenirea pe crestere a indicilor, dupa trei zile de scadere, nu este decat expresia aceleiasi nehotarari care a tinut piata pe loc luna trecuta. Nu exista asteptari pentru vesti bune interne, ci dimpotriva, piata este amenintata cu o instabilitate de origine politica.

„Instabilitatea politica ar agrava situatia, dar nu stiu daca ne-ar scoate din indecizia aceasta cronica. Pe de alta parte, oarece speranta ar putea veni din exterior. Daca pe pietele externe lucrurile merg bine, poate si piata noastra imprumuta o parte din optimism”, a adaugat directorul de kla Estinvest.

Datele despre activitatea industriala din SUA au imprastiat o parte din incertitudinile de care, la randul lor, sufera si pietele externe. Indicele american Dow Jones a crescut aseara cu un impresionant 2,54%, dar pietele europene nu se arata, azi, convinse.

Ramane de vazut ce argument va fi mai puternic la Bucuresti: soliditatea nivelurilor actuale de preturi autohtone, sau scaderile europene.

BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), continua sa creasca in ritm sustinut de 1,25%, dar castigul peste 22.000 de puncte este foarte fragil, numai 83 de puncte.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), castiga 1,13%, pana la 465 puncte.

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), adauga 0,96% la valoarea de inchidere de ieri, si se apropie la numai trei puncte de pragul de la 3.000.

In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , castiga 1,16% pana la 5.116 puncte.