- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce-ar castiga Bursa de la Bucuresti daca se listeaza pe platforma proprie

02 Dec, 00:01 • traian.badulescu
Posibila listare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pe piata administrata chiar de aceasta institutie, obiectiv anuntat de conducere, va avea in general efecte pozitive, sunt de parere analistii pietei de capital, care apreciza insa ca pentru indeplinierea acestui obiectiv bursa are de trecut multe hopuri.
Ce-ar castiga Bursa de la Bucuresti daca se listeaza pe platforma proprie

„Este un lucru foarte benefic, numai ca vor trebui rezolvate unele probleme legislative legate de actiunile preferentiale, drepturi de preemptiune si de plafonul de 5%. Practic, trebuie modificat regulamentul Bursei”, spune Radu Ciofu, analist in cadrul SSIF Broker Cluj.

El a explicat pentru DailyBusiness.ro ca in cazul listarii bursei nu exista un conflict de interese, aratand ca aceasta practica a fost implementata si la nivelul altor burse.

Analistul Broker Cluj atrage atentia ca, din punct de vedere strict economic, nu este un moment foarte bun pentru listare. El intareste estimarile conducerii BVB, potrivit carora bursa s-ar putea lista in jurul anului 2009.

„Singurul dezavantaj al listarii ar fi, ca daca ar intra acum pe piata, nu ar fi intr-un moment favorabil. Cum procesul de listare va dura 6-9 luni, Bursa se va lista insa intr-un moment mai bun decat cel de acum”, spune si Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

El apreciaza ca listarea ar fi un exemplu de transparenta suplimentara a Bursei. „Cei care vor sa-si vanda participatiile o pot face intr-un mod mai transparent”, a completat Chisu.

Conform acestuia, prin listare, Bursa ar inregistra si o eficientizare, pentru ca listarea da posibilitatea altor investitori interesati sa intre mai usor in actionariatul Bursei, de exemplu burselor din regiune.

„Daca se renunta la pragul de 5%, poate vor fi cumparate pachete mari de actiuni. Bursele din regiune au inregistrat evolutii bune dupa ce au fost preluate”, a mentionat Chisu.

[quote=Mihai Chisu, broker la IFB Finwest]Bursa trebuie condusa de o generatie noua. Aceasta stie ce-si doresc investitorii[/quote]
Brokerul IFB Finwest spune ca managementul BVB trebuie sa urmeze exemplul burselor dezvoltate, sa beneficieze de experienta lor, care ar putea fi un catalizator pentru Bursa locala.

Cristian Tudorescu, director general Explore Asset Management, este de parere ca „listarea Bursei ca institutie s-ar putea realiza doar daca viziunea societatilor de brokeraj converge catre a deschide actionariatul si a permite intrarea altor entitati mai puternice in structura”.

„Daca s-ar realiza un astfel de proiect, piata romaneasca de capital ar intra intr-o noua etapa de dezvoltare, neriscand sa ramana izolata, in timp ce alte piete cauta proiecte comune mergand pana la fuziune”, a explicat Tudorescu.

El a mai spus ca a aduce la cota insasi Bursa reprezinta un model practicat destul de rar, in regiune doar Varsovia fiind intr-un stadiu mai avansat al proiectului.

„Daca se doreste si in cazul pietei noastre acest lucru, probabil anul 2010 ar fi unul optim pentru listare, dupa ce pietele vor fi parcurs deja o parte importanta din revenire”, a completat directorul general al Explore Asset Management.

Stere Farmache, presedintele-director general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a declarat ca BVB ar putea sa se listeze ca societate publica pe actiuni pe piata reglementata pana la sfarsitul anului viitor.

Consiliul Bursei va propune listarea ca societate publica pe actiuni si mandatarea consiliului de administratie pentru pregatirea acestui proces in cadrul adunarii generale a actionarilor BVB, programata pentru mijlocul lunii decembrie.

Potrivit lui Farmache, pregatirea listarii va dura aproximativ 6 luni si va permite ca listarea propriu-zisa sa aiba loc tot anul viitor.

El a mentionat ca aceasta masura a fost luata atat de marii operatori ai pietelor de capital, precum Bursa de la Londra, New York Stock Exchange, Euronet, Nasdaq, OMS, Deutsche Boerse sau Bursa din Madrid, cat si de operatorii regionali, precum Bursa din Varsovia, care isi planuia listarea pentru 2008, dar a amanat-o pentru anul viitor.