- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

De ce intra Catalin Chelu pe piata de brokeraj, acum

24 Nov, 00:01 • traian.badulescu
City Invest, casa de brokeraj detinuta de omul de afaceri Catalin Chelu (foto), avizata recent de arbitrul pietei de capital, isi incepe activitatea intr-o perioada nefasta, in care rulajul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de-abia mai depaseste 5 mil. euro/zi.
De ce intra Catalin Chelu pe piata de brokeraj, acum

Analistii pietei de capital au explicat pentru DailyBusiness.ro ratiunile ce au stat la baza intrarii lui Chelu pe piata de brokeraj, intr-un moment cand aceasta „miscare” poate parea necugetata.

„Cheltuielile de existenta a casei de brokeraj pot ajunge pana la 10.000 euro/luna, cu resurse minime. Dar la dimensiunea afacerilor sale, era rentabil sa-si faca o casa de brokeraj”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Adrian Caramiha, investitor pe piata de capital si unul dintre pionierii pietei de brokeraj.

Caramiha a adaugat ca, pe langa societatile sale, Catalin Chelu ar putea atrage clienti pentru casa de brokeraj si din randul partenerilor de afaceri, astfel incat aceasta sa iasa pe profit.

Radu Ciofu, analist SSIF Broker, presupune ca omul de afaceri are planuri pentru aceasta societate. „Ar putea fi profitabila daca va mai aduce din societatile sale pe Bursa”, sustine si Ciofu.

[quote=Adrian Caramiha, investitor pe piata de capital]In conditiile unui rulaj de 3-4 milioane euro/zi, generat in proportie de peste 60% de primii 10 brokeri, nu stiu din ce traiesc cei de la numarul 10 in jos[/quote]
Potrivit lui Caramiha, intrarea pe aceasta piata a unui investitor oarecare s-ar fi soldat cu un faliment dupa primele 3-6 luni, in conditiile actuale si in lipsa unui business-plan bine pus la punct.

Si Radu Ciofu apreciaza ca daca un investitor cu bani putini ar fi intrat in prezent pe piata, sansele ca acesta sa reziste ar fi foarte reduse.

„Casele de brokeraj deja prezente pe piata intampina dificultati financiare. Dar criza aceasta se va finaliza la un anumit moment”, a completat Ciofu.

Potrivit unor estimari citate de Ciofu, recesiunea economica va continua pe tot parcursul anului viitor, urmand ca din 2010 sa se inregistreze o posibila revenire.

„Cum Bursa anticipeaza evolutia economiei, la jumatatea lui 2009 s-ar putea inregistra o stabilizare pe piata de capital”, estimeaza analistul Broker Cluj.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat recent infiintarea casei de brokeraj City Invest, la care omul de afaceri Catalin Chelu detine 96% din capitalul social.

Alaturi de Chelu, in actionariatul societatii de servicii de investitii financiare se gasesc inca doua persoane fizice si doua firme, fiecare cu cate 1% din actiuni.

City Invest, cu sediul in Galati, are un capital social de 550.000 lei, divizat in 550.000 de actiuni cu valoarea nominala de 1 leu. Ea va oferi, pe langa serviciile obisnuite ale unui SSIF, de preluare si introducere a ordinelor pe platforma Bursei, si consultanta de investitii si analiza financiara.