Economie

E oficial: Cea mai mare oferta din istoria Bursei a esuat

22 Jul, 16:02 • traian.badulescu
Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile OMV Petrom, efectuata de Ministerul Economiei, s-a incheiat vineri fara succes, potrivit unui comunicat al institutiei, publicat la Bursa de Valori Bucuresti. 
E oficial: Cea mai mare oferta din istoria Bursei a esuat

„Subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta”, se arata in comunicatul ministerului, in care nu se precizeaza insa gradul de subscriere.

Reprezentantii institutiei au mentionat ca actualul Guvern s-a angajat intr-un „program ambitios de privatizare prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti”, prin metode transparente. Programul isi propune efectuarea de privatizari la preturi corecte si reale si cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Bucuresti.

„Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni OMV Petrom nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse. Credem ca semnalul dat investitorilor, acela ca Guvernul Romaniei isi respecta programul si privatizeaza transparent si pe bursa, dar nu la orice pret, a fost unul foarte important si receptionat pozitiv”, se mai arata in comunicat.

Ofertele publice de vanzare de actiuni initiate de Guvernul Romaniei pot fi considerate un nou inceput pentru Bursa de Valori Bucuresti si pentru politica de privatizare a Guvernului, conform sursei citate.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va continua programul deprivatizare a companiilor aflate in subordinea sa prin metode transparente, incurajand cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Romania.

Guvernul este hotarat sa-si respecte programul de privatizare asumat si convenit cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana si va monitoriza evolutia pietelor si va decide momentul prielnic pentru reluarea procesului de vanzare a pachetului de 9,84% din OMV Petrom.