- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Efectul FP la casele de brokeraj: „Zapaceala”, „Ne scoate din letargie”, „E mult de lucru”

25 Jan, 13:15 • traian.badulescu
Atmosfera din casele de brokeraj a fost schimbata drastic odata cu intrarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori. "Este zapaceala", "suna telefoanele intr-una" si "e mult de lucru", potrivit reactiilor surprinse de DailyBusiness.ro.
Efectul FP la casele de brokeraj: Zapaceala, Ne scoate din letargie, E mult de lucru

„Fondul Proprietatea scoate piata de capital din situatia de letargie in care intrase in ultimul timp”, a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

Nilas nu se asteapta ca rulajul mare pe actiunile FP din prima zi de tranzactionare sa se mentina si in sedintele urmatoare.

Acesta estimeaza un volum zilnic intre 3 si 8 mil. euro pentru titlurile FP in urmatoarele sedinte.

El a explicat volumul foarte mare de tranzactionare de marti prin faptul ca „unii decid sa-si marcheze profiturile”.

Contactat de DailyBusiness.ro, Mihai Orleanu, trader la casa de brokeraj din Sibiu Carpatica Invest, nu a dorit sa ofere comentarii.

„Nu pot vorbi acum. E mult de lucru”, a declarat scurt traderul Carpatica Invest, precizand ca situatia se datoreaza Fondului Proprietatea.

Ioana Tanase, director general al EFG Eurobank Securities, a spus ca la departamentul de trading „e zapaceala, suna telefoanele intr-una”.

Ea a explicat ca brokerii societatii „si-au facut temele cu ceva timp in urma” si ca astazi (marti) doar suna clientii pentru a confirma vanzarea sau cumpararea de actiuni FP la un anumit pret, in functie de cum evolueaza piata.

Si sefa EFG Eurobank Securities se asteapta ca tranzactiile cu actiuni FP sa se domoleasca in sedintele viitoare.

Ea estimeaza ca aceste titluri vor genera 30% din lichiditatea zilnica a pietei in acest an, adica vor avea un rulaj de circa 3 mil. euro/zi.

Pe de alta parte, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, considera ca actiunile FP vor atrage rulaje comparabile cu cele din prima zi si in sedintele viitoare.

„Rulajul chiar poate creste, cumparatorii considera ca titlurile FP se afla la un pret bun”, a explicat Dan Paul.

La jumatatea sedintei de marti, valoarea tranzactiilor cu actiuni FP ajunsese la 163 mil. lei (38 mil. euro), in vreme ce rulajul pietei se ridica la 177 mil. lei (circa 42 mil. euro).