- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Este Bursa in pragul unui declin de anvergura? Saptamana a inceput cu tranzactii putine si actiuni fara tendinta

23 Aug, 11:34 • marius.balasoiu
Saptamana incepe la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu unul dintre cele mai reduse volume ale tranzactiilor si cu scaderi indecise. Somnolenta pietei poate lasa loc unor miscari care sunt cu atat mai violente cu cat survin pe fondul apatiei.
Este Bursa in pragul unui declin de anvergura? Saptamana a inceput cu tranzactii putine si actiuni fara tendinta

Evolutia indicilor bursieri (mediile ponderate ale preturilor unor grupuri selectate de actiuni) este indecisa. Majoritatea scad cu mai putin de 10 sutimi de procent, numai societatile de investitii financiare (SIF) cresc cu 0,13%.

Cum, in absenta unor interese si a unor volume de tranzactionare semnificative, speculatorii sunt cei ce fac piata, analiza tehnica a evolutiei preturilor capata o importanta si mai mare.

Exista doua praguri ale indicelui BET – FI, al SIF-urilor, intre care evolueaza in prezent piata: 22.000 si 24.000 puncte, potrivit analizelor lui Dan Rusu, seful departamentului de cercetare al societatii de brokeraj BT Securities.

„Preturile au evoluat conform scenariului nostru preferat (cel mai probabil, n.r.) si, de acum doua saptamani, am inregistrat scaderi semnificative ale, de la 24.000 de puncte. Dar tot nu a coborat sub pragul de la 22,000, de confirmare a unei noi tendinte negative. Pana cand nu obtinem aceasta confirmare, ramanem in intr-o evolutie indecisa intre 22.000 si 24.000”, spune Dan Rusu.

BET-FI s-a oprit din coborare la 22.000 si a inceput recuperarea, dar „pe finalul saptamanii trecute insa, piata s-a inmuiat”. Ipoteza scaderilor „este cea mai plauzibila. Daca piata nu rezista la 22.000, se vor produce scaderi pana spre 19.000 de puncte, dar daca rezista, ne putem indrepta atentia spre pragul de la 24.000,

Daca piata trece deasupra, pragul de siguranta absolut, care face diferenta intre scenariile pozitiv si negativ pe termen lung) ramane la 28.000 de puncte”, a mai declarat Dan Rusu, pentru DailyBusiness.ro.

La o ora de la deschiderea pietei, indicii mai degraba stagneaza. In primul sfert de ora de la deschidere s-au facut doar 53 de tranzactii, plus cele 25 pe o actiune putin lichida cum este Siretul Pascani. La o ora de la deschidere, cu 311 tranzactii se obtinuse o lichiditate (valoarea tranzactiilor la Bursa) de abia 257.000 de euro.

BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), creste cu 0,13%, stand deocamdata confortabil la 22.676 de puncte.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 0,02%, pana la 476 puncte.

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), scade microscopic cu 0,04%, pana la 3.051 puncte.

In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , pierde 0,88% pana la 5.231 puncte.