- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Exuberanta la Bursa din Bucuresti. Vezi care sunt cauzele

23 Jul, 11:21 • marius.balasoiu
Brokerii spun ca investitorii straini au reintrat in piata. Lichiditatea (valoarea tranzactiilor) a atins in prima jumatate de ora recordul ultimelor saptamani, de 5,2 milioane lei (1,2 milioane euro) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Rulajul, incredibil pentru aceasta perioada, a survenit dupa ce rezultatele gigantilor americani Caterpillar si Microsoft, mai bune decat asteptarile investitorilor, au impus pietei americane maximul ultimelor doua saptamani.
Exuberanta la Bursa din Bucuresti. Vezi care sunt cauzele

Toate pietele lumii au imitat apoi tonusul pozitiv al americanilor. Brokerii pun volumul mare al tranzactiilor de la Bucuresti pe seama investitorilor straini.

„Ascendentul pietei se datoreaza atmosferei favorabile din America, iar la noi, un asemenea nivel de lichiditate nu poate fi decat urmarea reintrarii strainilor in piata, datorata aceluiasi puseu de incredere declansat de rezultatele din SUA”, a declarat in aceasta dimineata Lucian Culea, directorul de tranzactii al casei de brokeraj Vienna Investment Trust, pentru DailyBusiness.ro.

Toti indicii de la BVB inregistrau cresteri remarcabile la o ora de la inceperea tranzactiilor, iar valoarea tranzactiilor atingea deja valori pe care, pana mai ieri, piata le strangea abia intr-o zi intreaga: aproape 6,3 milioane de lei (1,47 milioane de euro).

BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, castiga aproape 2 % pana la 21.278 puncte. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), crestea cu 1,36%, pana la 451 puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), trecea peste valoarea de inchidere de ieri cu 0,92%, pana la 2.88 puncte. In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), obtinea un avans de 1,23% pana la 4.929 puncte.