- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fantoma politica pustieste Bursa. Strainii continua sa vanda actiuni si sa speculeze leul

12 Jul, 11:56 • marius.balasoiu
"Desertificarea" pietei la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a atins noi "cote de alarmare" in dimineata de luni. Dupa prima jumatate de ora, lichiditatea (valoarea tranzactiilor) abia depasise 100.000 de lei, nivel la care operatorii care nu au plecat in vacanta sunt tentati mai curand sa vanda in scadere.
Fantoma politica pustieste Bursa. Strainii continua sa vanda actiuni si sa speculeze leul

Asa s-a intamplat cu olandezii de la MEI Roemenie en Bulgarjie Fonds (RBF) , unul dintre foarte putinele fonduri de investitii straine care au mai ramas pe piata noastra.

RBF este de fapt un fond captiv pe piata noastra, unde are plasate peste 60% din active, iar restul la bulgari. A vandut vineri actiuni la Condmag Brasov de 111.000 lei (26.000 euro), ca urmare a unor „ajustari de portofoliu, prilejuite si de retragerile conjuncturale din fond”, a declarat Cristian R. Fader, directorul pentru Romania al Middle Europe Investments (MEI), pentru DailyBusiness.ro. MEI este firma olandeza care administreaza fondul RBF.

Investitorii straini si romani s-au retras, la randul lor, de pe piata, „inca speriati de deciziile politice, de atitudinea Curtii Constitutionale si de cresterea TVA. Asteapta sa vada ce se va intampla in continuare. Au retras bani de pe piata tocmai din aceste cauze si nu cred ca evolutiile de pe pietele externe le vor influenta decizia. Saptamana trecuta, ca si in dimineata aceasta, pietele externe au fost pe verde , dar la noi nu prea s-a simtit”, a declarat Darie Moldovan, directorul de operatiuni al casei de brokeraj SSIF Broker, singura care este listata la BVB.

La o ora de la deschiderea sesiunii de tranzactionare, lichiditatea pietei de actiuni abia a trecut de 300.000 de lei (73.000 euro), dar piata futures s-a animat. Speculatorilor valutari le-a revenit pofta de risc. S-au tranzactionat contracte care pariaza pe deprecierea leului fata de euro, in valoare nominala de peste 900.000 de lei (213.000 euro). Jucatorii conteaza pe un curs (mediu) de 4,319 lei/euro la 30 septembrie si de 4,4495 la 30 iunie.

Toti indicii sunt in scadere. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 1,263% pana la 435 puncte. BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, scade cu 1,17%, stand cu 240 de puncte peste pragul de la 20.000 puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), avea o pierdere de 1,06% pana la 2.827 puncte. Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), scadea cu 1,36% pana la 4.768 puncte.