- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

FMI urca si in somn Bursa de la Bucuresti. Cumparatorii se grabesc sa-si termine banii

02 Jul, 12:01 • marius.balasoiu
Societatile de investitii financiare (SIF) au castigat 22,5 milioane de euro dupa o ora si jumatate de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Piata este incantata de eventualitatea acordarii de catre FMI a celei de-a cincea transe a imprumutului pentru Romania.
FMI urca si in somn Bursa de la Bucuresti. Cumparatorii se grabesc sa-si termine banii

Lichiditatea (valoarea tranzactiilor)

este foarte mare pentru aceasta perioada, de peste 8 milioane de lei (1,84 mil. euro), ceea ce arata un interes serios de cumparare.

„Lumea se grabeste sa cumpere. Se cumpara din ask (la pretul pietei), se sare peste pasii de cotare. Se poate banui ca exista ordine mari in asteptare. Vanzatorii au cam inceput sa se retraga, ceea ce inseamna ca preturile ar putea continua sa creasca”, spune, din piata, Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest.

FMI va decide dupa inchiderea sedintei daca da banii Romaniei, mai exact Bancii Nationale ca sa sustina leul impotriva atacurilor speculative. Jucatorii la BVB nu se indoiesc ca decizia FMI va fi favorabila, mai ales dupa ce un purtator de cuvant al institutiei tocmai a laudat Romania.

Cresterile din debutul sesiunii de astazi sunt aproape flagrant impotriva cursului evenimentelor pe bursele americane, care au inchis in scadere, ca urmare a unor date nesatisfacatoare despre economia SUA. Bursele asiatice au inchis si ele in scadere, din cauza dezamagirilor provocate de economia chineza. Europa este pe verde, pentru ca isi ajusteaza pozitia dupa vanzarile de ieri, dar si pentru ca au venit vesti bune din minerit.

Pietele lumii asteapta datele despre somajul in SUA, care vor veni la ora 8.30 ora New York-ului. Jucatorii de la BVB vor avea inca o ora sa-si ajusteze pozitiile.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile) , a castigat 2,73 % pana la 444 puncte. BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, a cules un plus de 3,44% trecand de 20,800 de puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile) , creste cu 1,95%, pana la 2.861 puncte, iar indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) a castigat 2,25% pana la 4.851 puncte.