- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondul Proprietatea a debutat la bursa la pretul de 0,6020 lei/titlu

25 Jan, 10:03 • razvan.codorean
Titlurile Fondului Proprietatea au debutat la Bursa de Valori Bucuresti la pretul de 0,6020 lei pe actiune, in ton cu estimarile expertilor citati de DailyBusiness.ro.
Fondul Proprietatea a debutat la bursa la pretul de 0,6020 lei/titlu

Dupa prima jumatate de ora, pretul actiunilor Fondul Proprietatea a crescut la nivelul de 0,63 lei.
[img=1133]Statistica BVB pe titlurile FP, dupa prima jumatate de ora[/img]

Potrivit datelor BVB, in acest interval s-au realizat 1187 tranzactii, cu 75.166.800 actiuni, in valoare de 46,2 milioane de lei.

Fondul Proprietatea are un numar total de actiuni de 13,778 miliarde, in valoare nominala de 1 leu. La acest pret, valoarea pachetului de circa 60%, reprezentand ponderea actiunilor ce pot fi tranzactionate pe Bursa, se ridica la 8,3 mld. lei.

M.Mobius: Listarea Fondului Proprietatea, un moment istoric pentru Romania

Listarea la bursa reprezinta un moment istoric pentru Fondul Proprietatea si pentru Romania, in general, pentru ca va da semnalul atragerii investitorilor straini, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv Franklin Templeton, cu ocazia ceremoniei de listare a titlurilor FP la Bursa de Valori Bucuresti.

„Pregatim acest moment de multe luni, a fost o oportunitate interesanta pentru noi, cei de la Franklin Templeton.”, a spus Mobius, in cuvantul de deschidere.

„Scopul nostru este de a dezvolta Fondul Proprietatea, de a-l promova in ochii investitorilor, de a sustine piata de capital romaneasca. Din acest punct de vedere, FP va functiona ca un vector, ca un catalizator pentru atragerea de investitori in Romania „, a mai spus presedintele executiv de la Franklin Templeton.

Oficialii pietei de capital, optimisti: Listarea FP va relansa BVB

Oficialii pietei de capital au declarat ca listarea Fondului Proprietatea reprezinta un moment de rascruce pentru Bursa de Valori Bucuresti, care va marca relansarea pietei de capital din Romania.

„Listarea FP reprezinta un imbold pentru piata de capital pentru a aduce in piata mai multe companii, mai multi investitori, pentru o dezvoltare a activitatii bursiere si va stimula firmele sa se imprumute prin intermediul bursei „, a declarat Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

„Listarea FP marcheaza mai multe premiere, de la conturile globale la vanzarile in lipsa. Speram ca noile instrumente vor stimula tot mai multi investitori romani si straini sa investeasca in piata de capital romaneasca „, a mai spus Anghelache.

La randul sau, presedintele BVB, Stere Farmache, a declarat ca listarea FP poate fi un nou inceput pentru piata de capital romaneasca, plasand evenimentul pe aceiasi plan cu momentul deschiderii Bursei de Valori Bucuresti.

In opinia lui Farmache, „listarea FP poate sa plaseze BVB pe o alta dimensiune, mai atractiva „.

Dana Mirela Ionescu, presedintele-director general al „Raiffeisen Capital& Investment”, membru al consortiului care a adus FP la bursa, a declarat ca se asteapta ca listarea FP sa creasca interesul investitorilor pentru BVB.

„Ne asteptam ca titlurile FPsa intre pe radarele investitorilor straini”, a spus Ionescu. Ea a estimat ca listarea Fondului Proprietatea va tripla volumul de tranzactionare.