- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondurile de actiuni au revenit pe plus in aprilie

28 May, 16:42 • traian.badulescu
Fondurile de actiuni au revenit pe crestere in luna aprilie, dupa scaderile inregistrate de la inceputul anului, cauzate de evolutiile negative de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) dar si de retragerea investitorilor.
Fondurile de actiuni au revenit pe plus in aprilie

Valoarea activelor nete ale fondurilor de actiuni din categoria fondurilor de investitii deschise era in aprilie de 309,2 milioane lei (84 milioane euro), in scadere cu 7,7% fata de luna ianuarie, dar in crestere cu 4,2% fata de luna precedenta.

In ceea ce priveste fondurile de actiuni, in raport cu cele monetare si de obligatiuni, administratorii fondurilor de investitii deschise spun ca acestea genereaza cele mai mari vanzari.

„Cel mai bine vandut produs al nostru este fondul Raiffeisen Prosper, care investeste preponderent in actiuni pe piata internationala dar si locala”, a declarat pentru DailyBusiness Mihail Ion, presedinte si CEO Raiffeisen Asset Management.

Ion a precizat insa ca nu se poate realiza o comparatie intre produsele companiei, pentru ca aceastea au un istoric diferit. Daca majoritatea au fost lansate in urma cu doi ani, fondurile care investesc si pe piata locala de actiuni au luat startul in toamna anului trecut, a explicat seful Raiffeisen Asset Management.

El a aratat ca in ultimele luni, in piete emergente precum cele din Europa de Est, Asia si America de Sud, unde societatea pe care o conduce isi plaseaza investitiile prin intermediul altor fonduri, s-au inregistrat cresteri la nivelul randamentelor, in vreme ce pe piata locala s-au inregistrat scaderi.

Jan Pricop, director general adjunct SAI KD Investments Romania, a admis ca fondurile de actiuni sunt si in topul preferintelor clientilor companiei pe care o reprezinta. Pricop sustine insa ca niciun fond de investitii nu are o expunere mai mare de 80-90% exclusiv pe actiuni.

Razvan Rusu, director de investitii la SAI Certinvest, din grupul Aviva, considera la randul sau ca fondurile de actiuni sunt cele mai apreciate de investitori.

Rusu remarca insa ca din cauza scaderilor inregistrate pe bursa, unii investitori s-au retras din fondurile de actiuni. „Aceste iesiri, precum si scaderea pietei, ne-au cauzat reducerea cu circa 30% a valorii activelor nete pe fondurile de actiuni, de la inceputul anului”, a estimat Rusu.

El a explicat ca administratorii de fonduri de actiuni din grupuri care includ si banci nu au inregistrat scaderi la fel de mari, datorita retelelor de distributie de care dispun.

Pe de alta parte, Certinvest ofera posibilitatea migrarii investitiilor din fondurile de actiuni in alte fonduri, mai putin monetare, fara costuri suplimentare, in vederea mentinerii clientelei, potrivit lui Rusu.

Valoarea activelor nete ale fondurile deschise de investitii a crescut cu 4,5% la 857,6 milioane lei (circa 233 mil. euro) in aprilie 2008 fata de luna precedenta, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), care si-a schimbat din 15 mai denumirea in Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).

In 2007, valoarea activelor nete ale fondurilor de investitii deschise din Romania, in numar de 41, se ridica la 954 milioane lei (285,8 milioane euro).

Spre comparatie, valoarea activelor nete ale fondurilor de investitii deschise din Polonia a depasit anul trecut 30 miliarde euro, in Ungaria – 5,5 miliarde euro, in Cehia – 5 miliarde euro iar in Slovacia, 3 miliarde euro, potrivit AAF.