- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Germania inca mai pompeaza crestere de preturi la Bursa din Bucuresti. Dar cine va fi brokerul favorit al Fondului Proprietatea?

16 Aug, 11:02 • marius.balasoiu
Operatorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) continua sa stoarca de optimism vestea de saptamana trecuta privind cea mai mare crestere trimestriala a economiei germane dupa reunificare. Intretimp, vestile despre economia romana inca mai sunt subiect de dezbateri. "Dirijorii" BVB, societatile de investitii financiare (SIF), cresc in medie cu aproape 2% dupa o ora de la deschidere. Saptamana asta vom afla cine va aduce Fondul Proprietatea la Bursa.
Germania inca mai pompeaza crestere de preturi la Bursa din Bucuresti. Dar cine va fi brokerul favorit al Fondului Proprietatea?

Cresterea economiei romane in trimestrul II fata de cel anterior inca nu poate fi considerata un semn bun, de vreme ce marii analisti ai Romaniei, nu sutnsiguri nici pe perspectivele anului viitor. Pana atunci, doar vestile externe pun in miscare piata la Bucuresti.

„Nu cred ca piata noastra este manata de altceva decat de evolutiile externe, iiar ritmul PIB-ului Germaniei este o veste care atrage atentia. Cresterea economiei germane datoreaza mult deprecierii euro fata de dolar, ceea ce a premiat exporturile germane”, a declarat Adi Lupsan, directorul general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest, pentru DailyBusiness.ro.

Performanta germana stimuleaza si cresterea de azi a tuturor indicilor BVB si „vine pe fondul unei tendinte ascendente a pietelor externe declansata de cateva saptamani. Ramane de vazut cat va mai dura deprecierea monedei europene, dolarul incapand sa dea semene de usoara oboseala”, a completat directorul de la Intercapital Invest. Casa de brokeraj este angajata in competitia pentru castigarea constactului de intermediere care va aduce Fondul Proprietatea la Bursa.

Unii brokerii pun si cresterile cu care incepe aceasta saptamana si pe seama ipoteticilor vesti bune despre Fondul Proprietatea. Si anume ca va fi ales in sfarxit un broker, sau eventual un consortiu de brokeri, care sa intermedieze prea mult intarziata aducere la Bursa a Fondului.

Miercuri se va sti care este oferta castigatoare dintre cele ale BCR, BRD, ING Bank, Raiffeisen Capital & Investment (RCI), Wood & Company Financial Services (Cehia), BT Securities, Alpha Finance, UniCredit CAIB Securities, KBC Securities sau vreun consortiu dintre unele dintre acestea.

Pana atunci, azi la aproape o ora de la deschidere, lichiditatea (valoarea tranzactiilor) la BVB era de doar 2,3 milioane de lei (nici 550.000 de euro) dupa prima jumatate de ora, un nivel obisnuit de mic pentru aceasta vara. Din pacate.

BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, creste cu 2,11%, dar nu trece de pragul de 23.000 de puncte.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), castiga 1,27%, pana la 476 puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), adauga 0,93% la valoarea de inchidere de vineri, si ajunge trece iar de 3.000 de puncte.

IN fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , castiga 1,1% pana la 5.191 puncte.