- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Incepe numaratoarea inversa: Fondul Proprietatea va fi listat la bursa in ianuarie 2011

28 Jul, 16:58 • razvan.codorean
Fondul Proprietatea se va lista in ianuarie 2011 la Bursa de Valori Bucuresti, iar apoi si pe o bursa straina, cel mai probabil cea londoneza, a declarat miercuri, Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru Romania. Expertii estimeaza ca anuntul va determina aprecierea titlurilor FP.
Incepe numaratoarea inversa: Fondul Proprietatea va fi listat la bursa in ianuarie 2011

„Avem o prevedere in contractul de administrare ca sa listam FP in 90 de zile de la preluarea administrarii, iar daca AGA in care Franklin Templeton sa fie numit administrator se va desfasura in septembrie listarea s-ar putea face in ianuarie 2011”, a afirmat Konieczny.

Anuntul facut de oficialii Franklin Templeton, compania care va administra Fondul Proprietatea, vine sa creasca si mai mult interesul pentru titlurile FP, vandute in prezent pe piata libera.

Pretul acestora a crescut de la 0,2-0,3 lei/actiune in primavara spre 0,7-0,75 lei/actiune, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat ordonanta care va permite actionarilor sa preia controlul institutiei si sa acorde dividendele pentru anii 2008 si 2009.

Ordonanta se afla in prezent la promulgare, la Presedintie. Vezi detalii aici.

”Imediat dupa intrarea in vigoare a legii, va fi convocata adunarea generala a actionarilor (la sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie) care va avea pe ordinea de zi teme ca modificarea actului constitutiv pentru preluarea administrarii Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton, stabilirea marimii dividendelor aferente anilor 2008 si 2009 , precum si listarea Fondului in acest an la Bursa de Valori Bucuresti ”, a declarat Ionut Popescu, directorul general al Fondului.

”Speram ca in septembrie sa aiba loc Adunarea Generala a Actionarilor, sa aprobe mandatul nostru ca sa ne putem incepe activitatea. Noi suntem pregatiti, am deschis sediul in Bucuresti, am angajat oameni care sa se ocupe de acest proiect si asteptam sa incepem”, a declarat, miercuri, Mark Mobius, presedinte executiv la Franklin Templeton Investment Management.

Daca AGA va decide distribuirea dividentelor (0,08 lei pe actiune) si va aproba listarea la Bursa, este de asteptat ca pretul titlurilor FP sa creasca vertiginos.

”Toata lumea va avea de castigat. Si Ministerul Finantelor, ca e foame de bani, si actionarii persoane fizice, care dupa ce au cumparat la 0,2-0,3 lei, acum isi vad si actiunile crescand si incaseaza si dividende. In plus, mai e un pas pana la listarea la BVB, iar acolo se anunta afaceri spectaculoase”, a declarat, recent, un dealer, Marius Davidoiu, pentru DailyBusiness.ro.

Potrivit lui Mark Mobius, presedinte executiv la Franklin Templeton Investment Management, listarea Fondului Proprietatea va aduce statului roman circa 600 milioane dolari.

Fondul Proprietatea, profit in crestere

Declaratiile facute de oficialii Franklin Templeton, compania care va administra Fondul Proprietatea, vin in conditiile in care afacerile fondului merg mai bine ca oricand.

Potrivit rezultatelor financiare, profitul net al Fondului Proprietatea a crescut cu 25% in primul semestru, la 210,5 mil. lei, in contextul majorarii veniturilor cu aproape 38%.

Veniturile Fondului Proprietatea au insumat 267,75 milioane de lei in primele sase luni, aproape 65% dintre acestea provenind din imobilizari financiare.

„A doua sursa de venit, in ordinea importantei in primul semestru a fost reprezentata de veniturile din dobanzi, cu o pondere de circa 20% din total. Veniturile din diferente de curs valutar au contribuit cu peste 15% la totalul veniturilor realizate de Fondul Proprietatea”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Activele Fondului Proprietatea sunt de circa 11 miliarde de lei.

Actionarii Fondului sunt Ministerul Finantelor, cu 56,98% din capitalul social, 3.469 persoane fizice – 31,62% si 93 de persoane juridice – 11,39%.