- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

KD: Scumpirea creditelor orienteaza firmele catre finantarea pe bursa

29 Aug, 16:00 • traian.badulescu
Numarul intreprinzatorilor romani interesati de listarea companiilor la bursa, ca solutie de finantare, a crescut in ultima perioada ca urmare a conditiilor severe de creditare impuse de banci, sustin specialistii KD Capital Management.
KD: Scumpirea creditelor orienteaza firmele catre finantarea pe bursa

Pe de alta parte, din cauza situatiei nefavorabile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), listarea in aceasta perioada nu este favorabila, potrivit lui Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

El admite insa ca finantarea de pe Bursa reprezinta o modalitate de finantare recomandabila pentru firmele din Romania indiferent de conditiile de creditare de la banci.

Silviu Enache, presedinte al SSIF KD Capital Management, a mentionat ca piata financiara ofera companiilor doua instrumente de finantare principale, unul oferit de catre banci pe piata monetara celalalt oferit pe piata de capital prin atragerea diverselor fonduri aflate la dispozitia investitorilor.

„Avantajele celui de-al doilea instrument sunt costurile reduse, flexibilitatea finantarii (conditiile sunt impuse de emitent), publicitatea intensa si gratuita prin intermediul BVB dar si determinarea unei valori reale de piata a companiei. Acest tip de finantare se adreseaza companiilor mari care doresc sa atraga fonduri importante pe termen mediu si lung cu niste costuri explicit mici”, a precizat seful KD Capital Management.

Oficialul AOAR atrage insa atentia ca la BVB nu poate intra orice fel de firma. „BVB reprezinta o solutie pentru companiile cu o anumita cifra de afaceri (peste 1 milion lei-n.r.) si care sa nu aiba un obiect de activitate foarte ‘ingust’, pentru a fi cat mai atractive pentru investitori”, a punctat Parvan.

„Nu se poate sa se listeze firme ca IMM-urile, cu un capital social de pana la 1 milion de lei. Cate actiuni sa scoata astfel de societati pe Bursa si ce lichiditatea ar putea genera acestea?”, se intreaba retoric secretarul general al AOAR.

Anca Marginean, directorul executiv al Federatiei Patronale a Materialelor de Constructii PATROMAT, spune ca optiunea pentru piata de capital este justificata de o dezvoltare economica sanatoasa care presupune, printre altele, accesul la resurse financiare cat mai importante si cu costuri cat mai mici.

„Din acest punct de vedere, resursele de capital ce pot fi obtinute din activitatea bursiera pot fi considerate ca sursele de investitii cu cele mai reduse costuri”, a declarat Anca Marginean, director executiv PATROMAT.