- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

La Bucuresti au obosit si speculatorii? \”The Philly Fed\” imprastie teama prin bursele lumii

20 Aug, 11:34 • marius.balasoiu
Vestile rele de peste ocean au dat pretextul celei de a treia zi de scaderi consecutive a actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Totusi, debutul zilei nu promite mai mult decat sa nu bata recordul de inertie din punctul de vedere al valorii tranzactiilor.
La Bucuresti au obosit si speculatorii? \The Philly Fed\ imprastie teama prin bursele lumii

Brokerii spun ca ca si prezenta speculatorilor a scazut prea mult, obositi de volumele foarte mici.

Lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) abia depasise pragul de 300.000 de euro la trei sferturi de ora de la deschiderea sesiunii de tranzactionare si nu reusise sa treaca de 400.000, un sfert de ora mai tarziu.

Tendinta curenta era de scadere. La 10,45, doar trei actiuni nelichide cresteau. Ceva mai tarziu, porportiile tindeau sa se echilibreze, unul dintre indici proband forate timid culoarea verde a cresterii.

Apatia Bucurestiului este in contradictie cu pietele externe, unde agitatia era mare din cauza a doua vesti rele venite de peste Atlantic, iar BVB se molipseste de obicei de agitatia externa.

Indicele Dow Jones al Bursei din New York (NYSE) a pierdut aseara 1,39%, ceea ce este mult pentru standardele americane. Bursele europene erau extrem de confuze, sarind din rosu in verde si vice-versa cu „salturi” de sutimi de procent. Ceea ce este infim si pentru lumea buna.

„Nici macar miscarile de pe pietele externe nu mai scoate piata noastra din inertie. Se pare ca pana si speculatorii au obosit. Fara o crestere a volumelor tranzactiilor, adica fara investitori institutionali pe piata nu iesim din aceasta situatie”, a declarat Mihai Piscan, broker al companiei de specialitate EFG Eurobank Securities Romania, pentru DailyBusiness.ro. EFG Eurobank Securities Romania face parte din Grupul Bancpost.

Investitorii de pe toate meridianele lumii au fost pusi pe jar de un raport care anunta o crestere neasteptata a somajului in SUA, dar si de un raport al Federal Reserve Philadelphia (The Philly Fed) care spune ca activivitatea industriala s-a rdus in zona „mid-Atlantic”. The Philly Fed este una dintre cele 12 banci regionale care formeaza impreuna sistemul bancii centrale a SUA, Federal Reserve,sau FED.

BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), scade cu 0,53%, cu aproape 300 de puncte sub pragul psihologic de 23.000.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 0,18%, pana la 477 puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), adauga microscopic 0,02% la valoarea de inchidere de ieri, pana la 3.059 puncte.

In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , pierde 0,18% pana la 5.223 puncte.