- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

La Bursa creste pericolul unor noi minime istorice

19 Jul, 11:22 • marius.balasoiu
Operatorii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au incercat sa mimeze ca incep saptamana cu o anumita efervescenta. Au facut tranzactii de 200.000 de euro in prima jumatate de ora, dar "temperatura" reala a lichiditatii (valoarea tranzactiilor) este in continuare mai apropiata de inghet decat de revenire la viata.
La Bursa creste pericolul unor noi minime istorice

Un sfert de ora mai tarziu, nu se adaugasera tranzactii mai valoroase de 60.000 de euro. Mai rau este ca indicii au inceput cu o cadere, care era severa, de aproape 2,5%, in cazul indicelui BET FI, dedicat SIF-urilor. Acestea sunt Societatile de Investitii Financiare, cele mai mari fonduri de investii autohtone, a caror evolutie este interpretata ca o anticipare a cursului evenimentelor pe intreaga piata.

Sentimentul general de piata este expresia unor variatii in jurul acelorasi valori (evolutie laterala, sau „sideways”), pe fondul amenintarii reluarii unei tendinte descendente severe.

„Ne aflam inca intr-o perioada de consolidare pe fondul unei tendinte negative a pietei. Aceasta dureaza inca din mai, de la inregistrarea minimelor anului. Exist? riscul real ca BET FI sa coboare pana la 15.000 de puncte si apoi chiar spre minimele istorice (cele mai mici valori din toate timpurile)„, a declarat Dan Rusu, seful departamentului de cercetare de piata al casei de brokeraj BT Securities din Cluj/ Napoca, pentru DailyBusiness.ro. BT Securities este una dintre cele mai mari societati de servicii de investitii financiare autohtone, a cincea in topul celor mai mari valori de tranzactii intermediate in acest an.

Brokerul clujean nu exclude eventualitatea ca amenintarea sa se prelungeasca pana la stabilirea unor minime si mai mici decat cele istorice. „In cazul acestui scenariu, pe masura ce minimele se vor succeda, lichiditatea va creste ca urmare a panicii”, adauga Dan Rusu. Asteptarile jucatorilor sunt fracturate intre evolutiile relativ incurajatoare de pe pietele externe si situatia in continuare incerta a economiei romanesti si a efectelor masurilor de rezolvare a crizei bugetare a statului. Oricare veste rea venita dinspre una dintre directiile amintite poate duce la noi minime.

Dup 45 de minute de la inceperea sesuiunii de tranzactionare, Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), a pierdut peste 1,1%, pana la 443 puncte. BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, a scazut cu 1,36%, apropiindu-se amenintator de pragul de la 20.600 de puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), a pierdut 0,65% pana la 2.864 puncte. Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), a scazut cu 0,74% pana la 4.854 puncte.