- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

La Bursa vor avea loc \”miscari puternice\” in septembrie. Deocamdata se \”joaca la perete\”

06 Sep, 11:19 • marius.balasoiu
Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incep saptamana cu cresteri, dar cu aceeasi teama de a nu pune la bataie decat "maruntisul". O singura companie, Alro Slatina, pierde. Brokerii spun ca indecizia a durat prea mult si ca piata isi va alege sensul, pe mai multi bani, in aceasta luna.
La Bursa vor avea loc \miscari puternice\ in septembrie. Deocamdata se \joaca la perete\

Indicele BET – FI, media ponderata a preturilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF)

evolueaza de multe saptamani intre cele doua praguri de confirmare a eventualelor tendinte, de la 22.000 si respectiv 23.500 de puncte, potrivit raportului saptamanal al casei de brokeraj BT Securities.

Scaderea si mentinerea sub cel dintai prag ar insemna confirmarea unei tendinte descendente, iar cresterea si mentinerea peste 23.500 ar confirma o tendinta ascendenta.

„Astfel, perioada de indecizie se prelungeste, inca, ceea ce mentine valide ambele ipoteze – atat cea pozitiva, cat si cea negativa”, se spune in ultimul raport INDEX Watch de la BT Securities.

„Ca preferat (mai probabil – n.r.) va ramane totusi scenariul negativ, dar doar atata timp cat BET-FI evolueaza sub nivelul 23.500. Acest prag este relevant pentru evolutia din perioada imediat urmatoare fiindca spargerea lui ar insemna trecerea automata la perspectiva pozitiva cu proiectii la 28,000 si chiar mai sus”, se mai arata in raport.

Totusi, analistii BT Securities considera ca dureaza de prea multa vreme perioada de indecizie care a dus, practic, la inghetarea activitatii invetitionale la Bursa in aceasta vara.

Apatia prelungita este impotriva psihologiei investitorilor si „nu mai poate dura mult. Luna aceasta vom avea miscari foarte puternice de preturi, insotite de cresterea lichiditatii. Nu ne mai ramane decat sa surprindem directia din timp prin intermediul celor doua praguri cheie amintite adineaori”, a declarat Dan Rusu, seful departamentului de cercetare de la BT Securities, pentru DailyBusiness.ro.

Pe de alta parte, pe termen scurt, saptamana aceasta, „chiar daca evolutii externe pozitive pot fi urmate in termen foarte scurt de corectii negative, ar trebui sa avem stabilitate pe BVB, pentru ca Bursa de la Bucuresti a ratat evolutiile foarte bune din ultimele trei sedinte ale saptamanii din pietele externe”, spun analistii de la societatea de consultanta KTD Invest, in raportul lor de astazi.

La o ora de la deschiderea pietei, lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) abia trecuse de 205.000 de euro.

BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), creste cu 1,39%, stand deocamdata confortabil la 22.696 de puncte.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), castiga 0,21%, pana la 465 puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), este singurul care scade, cu 0,43%, pana la 3.952 de puncte, din cauza ponderii mari pe care o are actiunea Alro in portofoliul indicelui.

In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , creste cu 0,31% pana la 5.112 puncte.