- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Lumea sta cu ochii pe Federal Reserve. In asteptare, cotatiile BVB s-au contaminat de \”pojarul\” chinez

10 Aug, 12:21 • marius.balasoiu
Piata abia respira la Bursa de Valori Bucuresti. Lichiditatea (valoarea tranzactiilor) abia a reusit sa treaca de 2.5 milioane lei (610.000 euro), dupa doua ore de la debutul sesiunii de tranzactionare.
Lumea sta cu ochii pe Federal Reserve. In asteptare, cotatiile BVB s-au contaminat de \pojarul\ chinez

Toate pietele asteapta cu sufletul la gura intalnirea de asta seara a sefilor de la Federal Reserve, (banca centrala a SUA), care vor decide politica monetara americana. Intre timp piata chineza trimite avertismente.

Din aceasta perspectiva, apatia de pe piata romaneasca are acum o explicatie suplimentara. Nimeni nu isi risca banii mizand pe eventualele stiri bune americane, care vor veni abia dupa inchiderea bursei.

In plus, daca americanii asteaptau cu oarecare optimism deciziile FED, pietele europene s-au lasat mai usor impresionate de vestile mai proaspete venite intre timp din China, unde economia da semne de incetinire. Toti indicii europeni sunt in scadere, iar pentru operatorii romani este mai comod sa-i imite.

„La noi vacanta isi spune cuvantul. Poate doar raportarile companiilor de utilitati sa mai miste putin piata. Rezultatele Transelectrica si Transgaz sunt asteptate pe 13 august”, a declarat Adriana Marin, sefa departamentului de cercetare al societatii de brokeraj UniCredit CAIB Securities, pentru DailyBusiness.ro. UniCredit CAIB Securities Romania este una dintre cele mai mari case de brokeraj dedicate investitorilor mari si mijlocii, mai ales straini.

„Pe pietele externe, lumea asteapta intr-adevar deciziile FED. Cat priveste semenele de incetinire chineye – acestea tot vin de la o vreme incoace, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa fie mai degraba rezultatul unei politici de evitare a supraincalzirii economiei (o crestere in ritmuri prea mari, nesustenabile) si de revenire la ritmuri mai potrivite cu vremurile. Probabil ca unii investitori s-au obisnuit cu ritmurile mari de crestere si de aceea s-au grabit sa sanctioneze eventuala incetinire. Strategistii nostri ne-au spus ca nu este cazul sa ne ingrijoram”, spune Adriana Marin.

De la conducerea FED se asteapta raspunsul la intrebarea: se vor mentine ratele dobanzilor la minime record atat cat va fi necesar pentru incurajarea creditului?

La Bucuresti, pranzul gasea pe piata cea mai mare scadere a cotatiilor la societatile de investitii financiare (SIF).

BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, pierde 1,16%, pana la 23.282 puncte. A cazut din nou sub „rezistenta” de la 23.580 de puncte, adica sub bariera identificata de analistii tehnici in fata reluarii cresterii.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), scade cu 0,77%, pana la 479 puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), este cu 0,47% mai mic, la 3.043 puncte. Iar indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), este de 5.187 puncte, cu 0,64% sub valoarea de inchidere de ieri.