- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

M. Mobius, Franklin Templeton: Romania trebuie sa priveasca spre Est

25 Jan, 16:03 • razvan.codorean
Romania trebuie sa se uite cu mai mare atentie spre Est, de acolo de unde pot veni fonduri importante de investitii, a declarat, marti, Mark Mobius, presedintele executiv al companiei Franklin Templeton, la listarea Fondului Proprietatea.
M. Mobius, Franklin Templeton: Romania trebuie sa priveasca spre Est

Intrebat care sunt planurile administratorului Fondului Proprietatea privind listarea pe pietele internationale, Mobius a spus ca „trebuie sa gasim o piata unde exista cerere pentru actiuni”.

Presedintele Templeton Asset Management a declarat ca ia in considerare toate posibilitatile in ceea ce priveste listarea Fondului, de la Viena la Varsovia, Londra, New York sau Hong Kong.

Mark Mobius a precizat insa ca obiectivul sau este sa atraga investitori mai mult din Est decat din Vest, avand in vedere oportunitatile din China, Coreea, Japonia sau alte tari asiatice.

„Daca va uitati la volumul de bani care se gaseste in bancile din China, din Coreea, din Japonia si din alte tari asiatice, Romania trebuie sa inceapa sa priveasca spre Est, sa ne gandim chiar si listarea la Hong Kong”, a afirmat reprezentantul administratorului Fondului Proprietatea.

Omul de afaceri a prezentat, drept exemplu, situatia unei mari companii din Rusia care s-a listat la Hong Kong.

„Au strans miliarde de dolari intr-un termen foarte scurt. Noi avem birouri in toata Asia si de aceea vrem sa ajutam Romania sa stranga bani prin aceste companii”, a spus omul de afaceri.

Referindu-se la posibila listare pe o piata occidentala, Mobius s-a declarat rezervat.

„Intrebarea este daca putem pune Fondul in ordine astfel incat sa fie adecvat unor investitii pe piete mai ample, care ar putea sa fie Londra,Viena, Varsovia, New York”, a precizat omul de afaceri.

„Dintre perspectivele pe termen mai lung, am dori sa facem acest lucru, dar cred ca trebuie sa accentuez doua lucruri. Unul din obiectivele cheie va fi sa facem ca unele din companiile romanesti sa fie privatizate si listate aici in Romania si, in final, pe pietele internationale”, a adaugat acesta.

Reprezentantul Franklin Templeton a declarat ca nu poate face predictii privind listarea pe o bursa internationala.

„Nu pot sa fac predictii in ceea ce priveste listarea, poate fi 2015, poate fi anul viitor, poate fi oricand”, a precizat Mobius.

Temerile lui Mobius

Cea mai mare temere a slui Mark Mobius in privinta evolutiei Fondului Proprietatea este legata de „filozofia si mentalitatea actualului Guvern”.

„Vrem sa stim ce doresc (guvernantii – n.r.)sa obtina (de la firmele aflate in portofoliul FP – n.r.), cum vor sa le restructureze. Trebuie sa aflam ce le trece prin minte in momentul in care vor sa ia masuri”, a spus omul de afaceri, declarandu-se convins de faptul ca situatia FP va depinde, in mare masura, de colaborarea dintre stat si administrator.

„E important de vazut ce isi doresc (autoritatile – n.r.) Vor sa aiba o piata de capital libera, deschisa, vor sa trateze actionarii minoritari intr-un mod corect, sau sa ia decizii unilaterale”, a afirmat Mobius, referindu-se la controversa creata in jurul deciziei Guvernului de a obliga Romgaz sa doneze 400 milioane de lei la bugetul de stat. Franklin Templeton a atacat decizia in justitie.

„Noi vrem sa ne dezvoltam, sa crestem capitalul FP, sa aducem firme pe bursa, sa construim un management performant, insa trebuie ca si statul sa ne ajute. In primul rand, sa nu mai intervina cu forta in treburile companiilor”, a mai spus Mobius.

Actiunile Fondul Proprietatea au fost listate marti la Bursa de Valori Bucuresti. Titlurile au debutat la 0,6020 lei, iar in jurul orei 15 s-au apreciat la 0,64 lei, pe fondul unor tranzactii record, ce au implicat 298,8 milioane de actiuni, in valoare de 44 milioane de euro.

„Cred ca tendinta va continua, pentru ca exista un interes ridicat din partea investitorilor”, a declarat Mobius, afirmand ca, in opinia sa, titlurile FP se afla inca cu mult sub nivelul potential.

„Daca vom aduce pe bursa si alte companii, daca vom restructura portofoliul, estimez ca valoarea titlurilor FP va creste pe masura. Oportunitatile sunt majore, asa ca vrem sa demonstram ca putem transforma FP intr-o afacere de interes la nivel international”, a mai spus reprezentantul Franklin Templeton.

Cine este Mark Mobius?

Mark Mobius, directorul Templeton Asset Management, este unul dintre cei mai influenti oameni ai pietelor financiare emergente.

Supranumit „guru al pietelor emergente”, Mobius a fost inclus in „Topul celor mai influenti si mai importanti 100 de oameni- al publicatiei Asiamoney.

Nascut in 1936 in New York, Mobius a absolvit Universitatea din Boston, are un master in comunicare si este doctor in economie si stiinte politice la Massachusetts Institute of Technology.

A studiat, de asemenea, la Universitatea din Wisconsin, Universitatea din New Mexico si la Universitatea Kyoto din Japonia.

S-a alaturat Franklin Templeton in 1987 in calitate de presedinte al Fondului Templeton Emerging Markets.

Din aceasta pozitie, coordoneaza 13 fonduri de investitii Templeton, cu expunere pe pietele emergente din statele BRIC, Europa Centrala si de Est, ale caror active depasesc 10 miliarde de dolari.

Mobius a scris 10 carti despre potentialul pietelor emergente, printre care „Mutual Funds – An Introduction to the Core Concepts”,”Mutual Fund”, „Trading with China”, „The Investor’s Guide to Emerging Markets,” si „Passport to Profits”.