- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Nasdaq face curte Bursei de la Bucuresti: Henri Bergstrom a deschis sedinta de miercuri

14 Jul, 12:22 • marius.balasoiu
Directorul departamentului de piete noi a gigantului bursier transatlantic Nasdaq - OMX, Henri Bergstrom, a deschis sesiunea de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si primele minute ale pietei deja nu au mai repetat aria saraciei din zilele trecute. Ba mai mult, lichiditatea (valoarea tranzactiilor) a fost aproape impresionanta, fata de contraperformantele anterioare.
Nasdaq face curte Bursei de la Bucuresti: Henri Bergstrom a deschis sedinta de miercuri

Am avut un rulaj care tragea spre jumatate de milion de euro dupa primul sfert de ora. Dupa prima jumatate de ora se tranzactionasera deja actiunii in valoare de 2,93 milioane de lei (688.445 euro). Zece minute mai tarziu, toti indicii aveau cresteri de peste 1%.

Cifrele sunt cam prea mari fata de apatia din aceasta perioada, ca sa ne gandim ca este vorba doar de un orgoliu al operatorilor romani, care vor sa arate omului de la Nasdaq ca nu suntem o piata de lepadat. Mai ales ca Henri Bergstrom a venit in Romania ca sa testeze piata, lasand sa se inteleaga interesul pentru o eventuala achizitie a BVB de catre gigantul pe care il reprezinta.

„Nu cred ca piata a fost miscata de vorbele lui Bergstrom. De altfel cred ca bursa noastra este prea mica pentru a fi interesanta pentru ei. Mai vorbim peste cativa ani”, a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest, pentru DailyBusiness.ro.

Brokerul spune ca piata romaneasca mai degraba urmareste raportarile marilor companii cotate pe pietele lumii. „Daca aceste raportari vor fi bune, cu rezultate macar pe masura asteptarilor, daca nu mai bune, atunci am putea sa avem o reactie pozitiva mai consitenta si la Bucuresti”, crede Lupsan.

Marele producator de procesoare Intel a anuntat deja, aseara, profituri mai mari decat cele estimate si a adaugat un argument favorabil in plus celui al rezultatelor peste asteptari de bune ale producatorului de aluminu Alcoa. Zilele acestea sunt astepate vesti bune si de la mari corporatii precum JPMorgan Chase, Bank of America, General Electric si Google.

La aproape ora de la deschidere, lichiditatea era deja mai mare de jumatate din cea a intregii zile de ieri si toti indicii evoluau confortabil in teritoriul pozitiv.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), castiga peste 2%, pana la 446 puncte. BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, creste cu 1,7%, apropiindu/se amenintator de pragul de la 21.000 de puncte.

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), castiga 1,52% pana la 2.861 puncte. Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), are cel mai mare avans, de + 2,21% pana la 4.883 puncte.