- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Oferta lui ArcelorMittal de preluare a operatorului portuar Comvex, anulata de CNVM

18 Aug, 12:13 • razvan.codorean
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat revocarea deciziei prin care a aprobat oferta de preluare a Comvex Constanta de catre ArcelorMittal. Decizia vine dupa ce operatorul portuar si grupul siderurgic si-au disputat, in justitie, controlul asupra actiunilor.
Oferta lui ArcelorMittal de preluare a operatorului portuar Comvex, anulata de CNVM

Arcelor, prin una dintre subsidiarele sale, Expert Placement Services Limited, a incercat sa preia controlul companiei, dupa ce a cumparat un pachet de 36% din titlurile Comvex.

Grupul siderurgic este cel mai important client al Comvex, iar conducerea ArcelorMittal incerca, prin preluare, sa aiba acces direct la materia prima importata prin Portul Constanta.

Conducerea operatorului portuar nu a fost insa de acord cu preluarea. S-a folosit de faptul ca ArcelorMittal a derulat oferta obligatorie de preluare cu intarziere si a operat o majorare de capital de 3,1 milioane de lei, care a scazut ponderea actiunilor detinute de Expert Placement Services Limited de la 36% la 28,13%.

In acest fel, chiar daca oferta de preluare ArcelorMittal primise avizul CNVM, aceasta a fost blocata pentru ca subsidiara nu mai detinea numarul de actiuni necesar derularii acesteia.

Bineinteles, ArcelorMittal a reactionat si a chemat Comvex in judecata. In plus, a renuntat anul trecut sa mai importe materie prima prin intermediul Comvex.

Astfel, cifra de afaceri a operatorului portuar a scazut cu 52%, la 72,1 milioane lei, iar profitul net a cazut de peste doua ori, la 13,1 milioane lei.

Procesul a ajuns pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, la finele lunii aprilie, a dat dreptate operatorului portuar. Comvex a inregistrat, pe 5 august, la Oficiul Registrului Comertului, valoarea noului capital social al companiei, de 14,1 milioane de lei.

In aceste conditii, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis sa revoce avizul pentru oferta de preluare inaintata de ArcelorMittal.

Actiunile Comvex sunt evaluate, in prezent, la 26 lei. Compania are o capitalizare de 114,9 milioane lei.