- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Pana la raportarile companiilor, nici un fir de ploaie peste seceta de la Bursa?

21 Jul, 11:27 • marius.balasoiu
Lichiditatea (valoarea tranzactiilor) repeta partitura somnolentei, executata de vineri incoace la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): in jur de 150.000 de euro in prima jumatate de ora. Debutul nu lasa sanse decat sa se repete recolta slaba de ieri, de 1,34 milioane euro (pe actiuni). Cunoscatorii pietei nu se asteapta la nici o inviorare pana la inceputul lunii viitoare cand vor aparea primle raporate financiare ale companiilor cotate.
Pana la raportarile companiilor, nici un fir de ploaie peste seceta de la Bursa?

„Piata va reactiona la aparitia raportarilor, dar reactiile nu vor dura mai mult de doua sau trei zile si vor fi punctuale, pe actiunile companiilor la care sunt actionare si fondurile de investitii straine”, a declarat miercuri dimineata Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Invest, pentru DailyBusiness.ro. KTD Invest este una dintre cele doar patru firme de consultanta autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare din Romania.

Romania este practic scoasa de pe harta investitiilor de portofoliu ale lumii, in primul rand din cauza incertitudinilor privind eficacitatea programului guvernamental anticriza, dar si pentru ca investitorii romani nu au capacitatea de a mentine lichiditatea la un nivel in care sa nu se simta imediat cea mai firava operatiune a unui fond de investitii strain. „Persista retinerea strainilor de a lua o decizie in privinta Romaniei. Vor probabil sa vada care este efectul masurilor guvernamentale. Pe de alta parte, este clar ca romanii nu mai au bani, iar cei care mai au ceva bani nu ii risca la Bursa”, conchide Iulian Panait

Piata se mai dezmortise la o ora de la inceperea sesiunii de tranzactionare. Se facusera tranzactii de aproape doua milioane de lei (460.800 euro), iar indicii aveau cresteri moderate. BET FI, indicele dedicat Societatilor de Investitii Financiare (SIF), crestea cu 1,44% pana la 20.677 de puncte. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), castiga 0,49%, pana la 441 puncte.

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), trecuse peste valoarea de inchidere de ieri cu doar 0,15%, pana la 2.844 puncte. In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), obtinuse doar un avans de 0,2% pana la 4.836 puncte.