- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Piata de capital din Romania trece la IFRS. Care sunt efectele

17 Aug, 12:59 • Redactia DailyBusiness
Incepand cu exercitiul financiar al anului 2012, societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt tranzactionate pe o piata reglementata vor intocmi situatiile financiare individuale in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara ("IFRS"), potrivit unui ordin emis recent de Ministerul Finantelor Publice.
Piata de capital din Romania trece la IFRS. Care sunt efectele

Astfel, se extinde categoria entitatilor pentru care aplicarea IFRS devine obligatorie, dupa ce institutiile de credit au trecut la IFRS ca baza a contabilitatii incepand cu 1 ianuarie 2012, iar Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor au cerut entitatilor pe care le reglementeaza sa intocmeasca un set de situatii financiare individuale conforme cu IFRS in scop informativ.

Adoptarea IFRS este de natura [b]sa sporeasca transparenta si comparabilitatea raportarilor financiare[/b], oferind investitorilor informatii relevante pentru luarea deciziilor economice. „Furnizarea unor informatii financiare de calitate, prezentate intr-un limbaj larg utilizat pe plan international si insotite de opinia unui auditor independent sporeste increderea partenerilor de afaceri, faciliteaza accesul la finantare si poate chiar reduce costurile finantarii prin diminuarea nivelului perceput al riscului”, este de parere Aura Giurcaneanu, head of audit and assurance in KPMG Romania. 

Potrivit specialistilor KPMG, un alt pas important in directia imbunatatirii cadrului de raportare financiara din Romania s-ar putea face permitand si altor societati sa opteze pentru adoptarea IFRS ca baza unica de raportare.

„Multe societati sunt nevoite in prezent sa tina raportari duble, conform regulilor contabile romanesti si a celor IFRS, fiind necesare reconcilieri ale rezultatelor obtinute si furnizarea de explicatii pentru diferente, ceea ce ridica semne de intrebare pentru investitori si finantatori si amplifica incertitudinea generata de mediul economic”, spune Angela Manolache, director in departamentul de consultanta al KPMG Romania.  

Conform unui studiu efectuat de KPMG, peste 80% din clientii sai (companii locale si multinationale) intocmesc raportari IFRS, fie in baza cerintelor legale, fie la solicitarea actionarilor, a institutiilor de finantare sau a altor parteneri de afaceri.

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Compania isi desfasoara activitatea in 152 de tari si are 145.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume.

KPMG in Romania si Republica Moldova isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent, compania are un numar de peste 600 de angajati si parteneri, atat cetateni romani si moldoveni, cat si straini.

KPMG International Cooperative („KPMG International”), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.