- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Pretul aurului, la un nou record istoric: 1.414 $/uncie, dublu fata de 2008

09 Nov, 12:48 • razvan.codorean
Pretul aurului a atins marti un nou record istoric, de peste 1.414 dolari/uncie, pe fondul ingrijorarii investitorilor privind evolutia inflatiei si criza din zona euro.
Pretul aurului, la un nou record istoric: 1.414 $/uncie, dublu fata de 2008

Aurul s-a tranzactionat marti dimineata la 1.414,5 dolari pe uncie (49,89 dolari/gram).

Cei care au investit in aur au motive de satisfactie. In 2001, uncia costa 300 de dolari, iar in 2008, pe vremea asta, in jur de 700 de dolari.

Potrivit specialistilor, cresterea pretului aurului trebuie pusa pe seama ingrijorarii investitorilor privind evolutia economica a statelor din zona euro.

De altfel, topul tarilor cu cel mai mare risc de faliment din lume include, astazi, in premiera, patru tari europene – Grecia, pe primul loc, cu o probabilitate de faliment de 52,92%, Irlanda, pe locul 3, cu un procent de 40,74, Portugalia, pe locul 5 (33,80%) si Spania, pe locul 10, cu o probabilitate de faliment de 21,13%.
[img=989]Topul tarilor cu cel mai mare risc de faliment, realizat de CMA Data Vision[/img]

Topul este realizat de Credit Market Analysis, o companie membra a CME Group, cea mai mare bursa de derivative din lume, ce detine, printre altele platforma Nymex, cea mai mare piata de contracte la termen pentru materii prime din lume. CME Group a fost creat in iuie 2007 prin fuziunea burselor de marfuri din Chicago.

CMA DataVision detine o uriasa baza de date cu informatii despre evolutia economiilor mondiale si afacerilor private din ultimii 5 ani. Fondata in 2001, platforma este folosita de peste 400 de banci, fonduri de investitii, firme de audit si alte institutii financiare din intreaga lume.

Ingrijorari privind inflatia

Analistii spun ca scumpirea pretului aurului trebuie pusa si pe seama ingrijorarii investitorilor cu privire la evolutia inflatiei, dupa ce Federal Reserve (Banca Centrala Americana) a anuntat ca va pompa inca 600 miliarde de dolari in sustinerea economiei.

Ingrijorarile au fost amplificate si de ultimele declaratii facute de presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, intr-un articol publicat in Financial Times, in care a afirmat ca este necesara plasarea aurului ca etalon monetar mondial.

„Marile economii ale lumii ar trebui sa analizeze posibilitatea readoptarii modelului in care cursul valutar era raportat la aur, pentru ca astfel sa poata tine in frau fluctuatiile”, a declarat presedintele Bancii Mondiale.

Zoellick a precizat ca solutia pentru rezolvarea asa-numitului razboi al valutelor, ar fi un sistem „care sa includa atat dolarul, cat si moneda euro, yenul japonez, lira sterlina si yuanul chinez, care incetul cu incetul capata un statut international”.

El a adaugat ca „sistemul ar trebui de asemenea sa considere aurul ca punct de referinta in ceea ce priveste asteptarile pietei privind inflatia, deflatia si cursul valutar”.

Declaratia sa a fost puternic contestat pe plan international insa a starnit si mai mult interesul pentru aur, iar cotatia acestuia a crescut spectaculos.

Fred Bergsten, directorul Institutului de Economie Internationala din Washington a declarat ca solutia lui Zoellick este foarte „sensibila”, iar ideea folosirii aurului ca etalon monetar este „minora si irelevanta”.

La randul sau, Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a afirmat ca membrii consiliului monetar al institutiei reuniti la Basel nu au discutat aceasta optiune.

„Din cate stiu eu, aceasta propunere a fost facuta prima data in anii ’80 de Jim Baker, secretarul Trezoreriei SUA de atunci. Nu am niciun comentariu in aceasta privinta”, a declarat Trichet.

Potrivit datelor FMI, aproape 70% din rezervele valutare mondiale erau anul trecut denominate in dolari. Pe fondul deprecierii monedei americane, aurul tinde sa devina, astfel, cel mai puternic activ.
[img=990][/img]

In prezent, cel mai mare detinator de aur din lume este Statele Unite cu 8000 de tone. Pe locurile urmatoare se afla Germania, FMI, Italia si Franta.

China se afla la polul opus. Desi detine cele mai mari rezerve valutare din lume, de 2.600 miliarde de dolari, numai 1,5% sunt acoperite in aur.

Dincolo de evolutia aurului, si argintul a atins marti un nou maxim al ultimilor aproape 30 de ani pe piata spot, de 28 de dolari pe uncie.

Investitorii continua sa caute plasamente mai sigure, in conditiile in care evolutia economica mondiala este inca incerta, iar inflatia face ca plasamentele valutare sa aiba un caracter puternic volatil.