- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Record negativ la bursa: IPO-ul Hidraulica Plopeni a strans numai 1.000 euro

06 Dec, 10:13 • razvan.codorean
Oferta publica de listare a producatorului de pompe hidraulice Hidraulica Plopeni (HPR) a atras o subscriere de numai 1.000 de euro, in conditiile in care firma spera sa adune de pe bursa 2,3 milioane de euro.
Record negativ la bursa: IPO-ul Hidraulica Plopeni a strans numai 1.000 euro

Potrivit datelor Confident Invest, firma de brokeraj care a intermediat oferta de listare, investitorii au subscris 38.000 de titluri, in valoare de 4.180 de lei, din cele 97 milioane scoase la vanzare.

Oferta Hidraulica Plopeni s-a incheiat, astfel cu un grad de subscriere de numai 0,04%, cel mai mic nivel inregistrat la un IPO pe Bursa de Valori Bucuresti in ultimii 10 ani.

Precedentul record apartinea ofertei producatorului de ape minerale Apa Staretului, derulata in 2005, care a atras o subscriere de 1,5%.

Compania din Plopeni a incearcat, prin oferta, sa stranga fonduri pentru cofinantarea unei investitii din fonduri europene care vizeaza construirea unei centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate de circa 0,7 MW pe an.

Contextul economic e de vina

Reprezentantii firmei care a intermediat listarea au declarat ca interesul scazut pentru IPO-ul Hidraulica Plopeni a fost determinat de contextul de piata, lichiditatile reduse si rezultatele slabe ale companiei.

Hidraulica a incheiat primul semestru din acest an cu afaceri de 5,15 milioane lei (1,21 mil. euro), in scadere cu 14% fata de perioada similara a lui 2009. Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de 11,2 milioane lei (2,64 mil. euro), in scadere cu 36% fata de 2008, si un profit net de 5.500 de lei.

Dupa incheierea IPO-ului, potrivit prospectului, titlurile Hidraulica Plopeni ar urma sa fie listate la bursa in 30 de zile, cel mai probabil in luna ianuarie 2011.

Compania Hidraulica Plopeni este controlata de omul de afaceri Danel Dinu, care detine si firma Islaz Alexandria, listata in prezent pe piata Rasdaq.

Hidraulica UM Plopeni s-a desprins in 2003 din Uzina Mecanica Plopeni, singurul producator local de munitie, preluand productia de sisteme hidraulice.