- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Rezultatele BRD nu aduc ploaia in desertul Bursei. Mai mare este miza pe SIF Moldova

02 Aug, 11:18 • marius.balasoiu
SIF Moldova acoperea un sfert din valoarea tranzactiilor la bursa dupa primele 20 de minute de tranzactionare ale acestei saptamani. Aceasta este cea mai cautata actiune si nu BRD, fata de ale carei rezultate pe primul semestru operatorii au ramas indiferenti.
Rezultatele BRD nu aduc ploaia in desertul Bursei. Mai mare este miza pe SIF Moldova

BRD nici nu se afla in topul celor mai lichide cinci actiuni, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Lichiditatea (valoarea tranzactiilor) totala era ea insasi inca in domeniul „microscopic”;: putin peste 700.000 lei (167.400 euro).

„Scaderea profitului BRD cu 14% a fost in limitele asteptarilor si nu a creat nici o emotie pe piata. In conditiile lichiditatii extrem de reduse, cotatiile cresc, dar din cauza sentimentului pozitiv de pe pietele externe si nu din motive interne”, a declarat Marcel Murgoci , directorul de operatiuni al casei de brokeraj Estinvest, pentru DailyBusiness.ro.

La randul lor pietele externe au speculat, paradoxal, rezultatele corporatiste din China, ceva mai slabe, dar care lasa loc sperantei ca politica monetara chineza nu va inaspri regimul dobanzilor.

La Bucuresti, atractivitatea SIF Moldova deja atrasese atentia asupra altei societati de investitii financiare (SIF), SIF Oltenia, cunoscuta pentru apetitul pentru speculatii. De altfel, acest tip de apetit a crescut si la cea mai trazactionata companie de astazi, SIF Moldova, potrivit declaratiilor presedintelui acesteia, Costel Ceocea, date pentru analiza DailyBusiness.ro.

„Apetitul speculativ al SIF Moldova ar putea explica interesul pentru actiunile sale, dar trebuie tinut seama de faptul ca pe o lichiditate atat de redusa ca aceea de azi, speculatorii nu se simt confortabil, pentru ca operatiunile lor pot fi usor detectate si pentru ca nu se pot descarca (nu pot vinde, n.r.) rapid, casa incaseze profitul”, explica Marcel Murgoci.

La aproape o ora de la debutul sesiunii de tranzactionare, indicii continuau sa creasca, BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, inregistrand chiar un ritm remarcabil, de peste 2,7%, din nou foarte aproape pragului critic de la 23.000 de puncte. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), castiga peste 1,4%, pana la 473 puncte

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), avea un plus de 0,5%, pana la 2.980 puncte. Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), castiga 0,84% pana la 5.116 puncte.