- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

SIF-urile dau semnalul scaderii la Bursa, cu o pierdere de peste 2%

24 Aug, 11:23 • marius.balasoiu
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inceput a cincea zi consecutiva de scaderi. Societatile de investitii financiare (SIF) care anticipeaza, de obicei, directia intregii piete, plonjeaza cel mai adanc si ar putea ataca nivelul sub care urmeaza "scufundarea". Lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) amplifica ingrijorarea, pentru ca este mai mare decat de obicei.
SIF-urile dau semnalul scaderii la Bursa, cu o pierdere de peste 2%

Foarte rar s-a inregistrat, in aceasta vara, o valoare a tranzactiilor de 700.000 de euro in primele trei sferturi de ora ale sesiunii. Indicele BET FI, care este o media ponderata a preturilor SIF-urilor, s-a apropiat la 200 de puncte de pragul de 22.000 de puncte. Pragul este considerat o ultima piedica in fata declansarii unor scaderi de amplitudine mai mare.

Pesimismul dominant pe pietele externe da tonul si la Bucuresti, in absenta unor vesti interne relevante. Pietele externe inca mai absorb influenta celor mai recente date despre somajul in SUA, peste asteptari de mari. Companiile ezita inca sa faca angajari, ceea ce pune sub semnul intrebarii tirmul revenirii economice.

„Cred ca mai degraba atmosfera de pe pietele externe a amplificat scaderile si la noi”, a declarat Darie Moldovan, director de tranzactionare al SSIF Broker Cluj Napoca, pentru DailyBusiness.ro.

„Cresterea lichiditatii este ingrijoratoare doar in masura in care nivelurile din aceasta vara pot fi un etalon relevant. Nu cred, totusi, ca scaderile vor fi atat de dramatice pe cat sugereaza apropierea de pragul de la 22.000 de puncte. Nu cred pana nu vad”, a mai spus Moldovan.

SSIF Broker este singura companie de brokeraj care este ea insasi listata la BVB. Actiunile sale au inregistrat o crestere de peste 56% in acest an, a treia cea mai mare dintre toate companiile listate.

BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), scade cu 2,16%, pana la 22.213 puncte.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 1,21%, pana la 470 puncte. Amplitudinea scaderii SIF/urilor tragand si acest indice mai jos decat restul pietei.

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), pierde 0,59% din valoarea de inchidere de ieri, pana la 3.025 puncte.

Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , scade cu 0,93% pana la 5.170 puncte.

In fine, Indicele BET NG, al companiilor din domeniul energetic, este de 743 puncte, mai mic cu 0,45% decat la sfarsitul zilei de ieri.