- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Sperante pentru privatizari la Bursa. Care ar putea fi primele companii

23 Nov, 18:19 • traian.badulescu
Apar in sfarsit sperante ca statul roman ar putea sa vanda actiuni ale altor companii pe care le detine, prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Sau cel putin asa sustin unele voci din piata. Care ar putea fi primele actiuni tranzactionate in ring?
Sperante pentru privatizari la Bursa. Care ar putea fi primele companii

Schimbarea directorului general al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), precum si invatamintele de pe urma esecului ofertei secundare a Petrom, ar putea accelera procesul de privatizare al unor companii de stat pe Bursa de Valori Bucuresti, considera Greg Konieczny, administratorul Fondului Proprietatea.

Victor Cazana, fostul sef al OPSPI, a fost demis la inceputul lunii noiembrie, locul acestuia fiind preluat de adjunctul sau, Florin Vladan. Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie se ocupa de realizarea proceselor de privatizare a companiilor din portofoliul Ministerului Economiei.

Konieczny apreciaza ca Romgaz ar putea fi prima companie de stat din portofoliul vizat care va ajunge pe Bursa, urmata de Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Romgaz se afla in stadiul cel mai avansat de privatizare prin Bursa“, a mentionat administratorul FP. Acesta a adaugat ca Ministerul Economiei a publicat recent un “draft de ordonanta” prin care anunta ca vrea sa scoata pe Bursa cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Listarea procentului de 10% s-ar putea realiza prin majorarea de capital.

In ceea ce priveste planul de listare a Fondului Proprietatea pe o alta bursa, Konieczny spera ca acest lucru sa se intample in prima jumatate a anului viitor, pe Bursa din Varsovia.

Pentru realizarea acestei operatiuni, FP asteapta unda verde de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). In opinia lui Konieczny, CNVM intarzie cu acordarea acestei aprobari, printre altele, din cauza ca s-ar teme ca va scadea lichiditatea pe bursa locala. Administratorul a spus ca intelege aceste ingrijorari, dar ca nu sunt justificate.

Si asta pentru ca, prin listarea la Bursa din Varsovia, lichiditatea de pe piata locala ar putea creste prin atragerea de noi investitori, potrivit exemplelor anterioare de listari secundare pe alte burse.

In plus, companiile din portofoliul FP vor capata mai multa vizibilitate, lucru care va avea efect pozitiv si asupra listarii de noi companii de stat pe bursa.

Visul care inca refuza sa devina realitate

Pana acum, ideea de a privatiza alte companii de stat prin intermediul Bursei a ramas la stadiul de dorinta neimplinita.

Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile OMV Petrom, efectuata de Ministerul Economiei, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-burse/e-oficial-cea-mai-mare-oferta-din-istoria-bursei-a-esuat-65658/]s-a incheiat fara succes[/url], in luna iulie.

„Subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta”, a anuntat atunci ministerul.

Nici linia aeriana Tarom [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/privatizarea-sport-extrem-vanzarea-actiunilor-tarom-un-esec-anticipat-67183/]nu a fost creditata, pana in prezent, cu mari sanse[/url] de a gasi, cu ajutorul Bursei, un cumprator pentru pachetul de 20% din actiuni pe care intentioneaza sa il vanda.