- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ultimele estimari inainte de intrarea FP la Bursa: „Vor fi cele mai lichide actiuni, dar si foarte volatile”

24 Jan, 16:41 • traian.badulescu
Actiunile Fondul Proprietatea vor atrage marti, in prima sedinta de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cea mai mare lichiditate din piata, iar pretul lor va inregistra variatii foarte mari, estimeaza brokerii consultati de catre DailyBusiness.ro.
Ultimele estimari inainte de intrarea FP la Bursa: Vor fi cele mai lichide actiuni, dar si foarte volatile

Fondul Proprietatea are un numar total de actiuni de 13,778 miliarde, in valoare nominala de 1 leu. La acest pret, valoarea pachetului de circa 60%, reprezentand ponderea actiunilor ce pot fi tranzactionate pe Bursa, se ridica la 8,3 mld. lei.

„Actiunile Fondul Proprietatea vor fi marti cele mai lichide din piata, dar vor fi si foarte volatile”, a spus pentru DailyBusiness.ro Mihai Chisu, broker IFB Finwest.

Acesta a adaugat ca prima zi de tranzactionare a titlurilor FP la Bursa va schimba opiniile multora. „Calculele de acasa nu se vor potrivi cu cele din targ”, a spus brokerul IFB Finwest.

El a precizat ca unii „asteapta prea mult de la aceste actiuni”, iar cei care estimeaza preturi foarte mari inca din prima zi risca sa fie dezamagiti.

Chisu a explicat ca pretul actiunilor FP va fi marti unul foarte volatil, deoarece aceasta va fi prima sedinta de tranzactionare, dar si din cauza elementelor legate de emitent, atat pozitive cat si negative.

Spre exemplu, unii considera activele FP ca fiind slabe, in vreme ce altii apreciaza ca sunt de viitor.

Una peste alta, elementele pozitive par sa le domine pe cele negative. Daca in prezent exista neclaritati cu privire la valoarea unor companii din portofoliul Fondului, Chisu apreciaza ca acestea se vor clarifica in momentul listarii acestora pe Bursa.

De altfel, actualul administrator al FP, Franklin Templeton, va fi interesat sa aduca pe Bursa unele companii de stat din portofoliu, pentru a si-l putea cuantifica mai bine.

„Managementul FP este unul de calitate, lucru ce se va resimti in pretul actiunilor”, a punctat Mihai Chisu.

El a mai spus ca fiind actiuni defensive (cu potential de valorificare pe termen lung), titlurile FP vor atrage atentia fondurilor de investitii.

La randul sau, Mihai Muresian, trader Intercapital Invest, este de parere ca titlurile FP „vor fi cu siguranta cele mai lichide” in sedinta de marti. Aceasta, deoarece s-a observat inca dinainte de listare un interes foarte mare din partea investitorilor, a explicat el.

De asemenea, „exista o presiune mare si la vanzare”, a adaugat traderul Intercapital Invest.

La nivel de pret, Muresian se asteapta la o volatilitate intre 0,6 lei si 0,7 lei/actiune.

Acesta estimeaza ca din cauza intrarii la tranzactionare a actiunilor FP, „va scadea oarecum interesul si lichiditatea pe SIF-uri”.

Andrei Petrescu, analist Prime Transaction, a spus ca actiunile FP vor fi cele mai lichide marti, datorita ponderii mari de actiuni din capitalul social ce pot fi tranzactionate pe Bursa (free-float de peste 60%).

Analistul Prime Transaction estimeaza ca pretul actiunilor FP va putea varia in prima sedinta de tranzactionare intre 0,5 lei si 0,8 lei/actiune, cotatii superioare celor de 0,45 – 0,48 lei/actiune din decembrie.

Petrescu se asteapta ca si actionarii mari, cu detineri de peste 3%, sa fie interesati sa vanda.

De asemenea, analistul Prime Transaction anticipeaza ca renumele administratorului va influenta cotatia actiunilor FP.

„Un administrator de calibru confera incredere investitorilor institutionali”, a mentionat Andrei Petrescu, estimand ca pe piata locala ar putea astfel intra jucatori care nu au mai fost prezenti pana acum.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

La finalul anului trecut, statul detinea, prin Ministerul Finantelor Publice, 38,88% din actiunile FP, iar restul titlurilor erau in portofoliile a 175 de companii si fonduri de investitii (19,49%) si a 5.196 de persoane fizice (41,63%).