- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce soluție are în plan Guvernul pentru reducerea cheltuielilor la stat. Este posibil un val de concedieri în masă

07 Mar, 14:57 • Cornel Ghimeșan
Ce soluție are în plan Guvernul pentru reducerea cheltuielilor la stat. Este posibil un val de concedieri în masă! Presat să găsească soluţii pentru reducerea deficitului bugetar, Guvernul vrea să facă din nou economii, iar soluția este de a concedia angajații! Vezi mai jos toate detaliile.
Ce soluție are în plan Guvernul pentru reducerea cheltuielilor la stat. Este posibil un val de concedieri în masă

Ce soluție are în plan Guvernul pentru reducerea cheltuielilor la stat. Presat să găsească soluţii pentru reducerea deficitului bugetar, Guvernul vrea să facă din nou economii.

Citește și Care angajaţi câştigă cei mai puţini bani. Topul celor mai mici salarii din România

Ministerul Finanţelor a pregătit un act normativ pentru reducerea cheltuielilor bugetare, care va fi discutat în coaliţie.

Primarii şi şefii de consilii judeţene vor avea acces mai greu la banii publici, numai pe bază de documente justificative şi contracte.

Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Să evităm acele situaţii în care plăţile se justifică doar pe bază de note justificative şi banii stau blocaţi la ordonatorii de credite, fără niciun fel de justificare.

Şi cheltuielile de funcţionare ale instituţiilor publice vor fi reduse, dacă deficitul bugetar în primele 3 luni din an depăşeşte 2,5% din PIB.

„După finalul trimestrului întâi, în funcţie de execuţia bugetară, urmează să continuăm, sau nu, cu măsurile de reducere de cheltuială şi mecanismele pe care le avem parcurse anul trecut, fie prin plafonarea cheltuielilor, fie că discutăm de anumite categorii de cheltuieli să fie menţinute în anumite limite”, a spus Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Disponibilizările ar putea fi o variantă, susţine și ministrul Mediului.

„Putem sa reducem de oriunde. Concedieri nu excludem niciodata. Nu cred ca ar trebui sa fie pe primul loc intr-o lista cu astfel de masuri posibile”, spun Mircea Fechet, ministrul mediului.

În țara noastră sunt 1,2 milioane de bugetari. Chiar anul trecut au fost blocate angajările la stat, au existat derogări, iar aparatul bugetar a crescut cu 14.000 de oameni.

64% din totalul posturilor sunt în administraţia publică centrală, a cărei activitate va fi restructurată.

”Se risipesc bani”

După reorganizarea ministerelor şi a agenţiilor din subordine vor fi luate aceste noi măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, potrivit unor surse guvernamentale. Executivul vrea să facă şi un soft pentru ca achiziţiile publice să se faca la nivel central.

„De multe ori se pierd bani, se risipesc bani in momentul in care se fac achizitii de acelasi tipuri de bunuri si servicii”, a spus Dumitru Costin, lider Blocul Naţional Sindical, conform Observator.ro.

Multe din aceste achiziții de foarte multe ori nasc semne de întrebare privind legalitatea, corectitudinea.

Astfel, Guvernul ia aceste măsuri pentru ca România să se încadreze anul acesta în ţinta negociată de deficit bugetar de 4,9% din PIB, acest lucru în contextul în care doar în prima lună a anului, deficitul bugetar a ajuns la 0,45% din PIB, adică aproape 8 mld lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.

În cazul în care nu ne încadrăm în ținta de deficit bugetar riscăm sa pierdem fondurile europene.

Citește și Cu cât sunt dispuse companiile din România să majoreze salariile în 2024. O cincime dintre angajați doresc creșteri de peste 20%, însă doar 1% dintre angajatori sunt dispuși să aplice această variantă

Pe lângă cele precizate anterior, un deficit bugetar ridicat poate duce la scăderea raitingului de țară, iar acest lucru înseamnă că împrumuturile guvernamentale sunt mai costisitoare, iar investițiile străine descurajate.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult