- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Costul orar al forței de muncă a crescut cu aproape 17% în trimestrul IV al anului trecut față de aceeași perioadă din 2022

09 Mar, 17:19 • Cornel Ghimeșan
Costul orar al forței de muncă în formă ajustată a crescut în trimestrul IV 2023 cu 16,85% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Cele mai semnificative creșteri s-au regăsit în construcţii, învățământ, transport şi depozitare. Comparativ cu trimestrul anterior, majorarea a fost de 4,37%.
Costul orar al forței de muncă a crescut cu aproape 17% în trimestrul IV al anului trecut față de aceeași perioadă din 2022

Costul orar Costul orar al forței de muncă în formă ajustată a crescut în trimestrul IV 2023 cu 16,85% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Citește și Topul celor mai căutate joburi la început de 2024. Ce locuri de muncă își doresc românii

Astfel că, cele mai semnificative creșteri s-au regăsit în construcţii, învățământ, transport şi depozitare, iar comparativ cu trimestrul anterior, majorarea a fost de 4,37%.

Trimestrul IV 2023 comparativ cu trimestrul III 2023

Față de trimestrul III 2023, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcții (16,94%), hoteluri și restaurante (11,40%), transport și depozitare (11,19%), respectiv în tranzacții imobiliare (10,95%).

Față de perioada analizată, diminuarea costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-25,45%), ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar).

În comparație cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe1 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 4,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte1 (non-salariale) cu 4,93%.

Trimestrul IV 2023 comparativ cu trimestrul IV 2022

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice, conform Economica.ro.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcţii (30,15%), învățământ (23,58%), transport şi depozitare (21,72%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,33%).

Citește și Sunt disponibile 129 de locuri de muncă pentru români în Europa. Lista posturilor oferite de angajatorii străini

Comparativ cu trimestrul IV 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cel mai puțin în sănătate și asistență socială (9,31%), activități de spectacole, culturale și recreative (11,38%), intermedieri financiare și asigurări (11,54%), alte activități de servicii (11,66%), respectiv în activități profesionale, științifice și tehnice (11,69%).

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult