- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Creșterea rapidă a salariilor din zona euro alimentează inflația. Christine Lagarde (BCE): „Nu trebuie să permitem”

02 Jan, 23:10 • Claudia Simion
Salariile din zona euro cresc într-un mod mai accelerat decât se credea, iar Banca Centrală Europeană trebuie să ia măsuri pentru ca acest lucru să alimenteze o inflație deja ridicată, spune președintele instituției, Christine Lagarde.
Creșterea rapidă a salariilor din zona euro alimentează inflația. Christine Lagarde (BCE): Nu trebuie să permitem

Banca Centrală Europeană a crescut ratele dobânzilor cu un total de 2,5 puncte procentuale, din iulie, pentru a încerca să oprească intensificarea istorică a inflației, şi a promis şi mai multă înăsprire a politicilor la următoarele reuniuni, deoarece aşteptările de creştere a preţurilor pe termen lung au început să depăşească ţinta oficială de 2%.

”Ştim că salariile cresc, probabil într-un ritm mai rapid decât erau aşteptările. Nu trebuie să permitem ca aşteptările inflaţioniste să devină dezancorate sau ca salariile să aibă un efect inflaţionist”, a afirmat Christine Lagarde pentru ziarul croat Jutarnji list.

Christine Lagarde: Salariile din zona euro cresc prea repede

Președinta BCE nu a venit cu detalii despre politica monetară a instituției pe care o conduce, dar a precizat că banca trebuie să ia măsuri pentru a reduce inflaţia la 2%, de la ritmul actual de aproape 10%.

„Croaţia s-a alăturat zonei euro la 1 ianuarie, ca al 20-lea membru al blocului valutar, intrând într-un club de elită într-un moment de tulburări neobişnuite, în timp ce BCE încearcă să tempereze inflaţia, după ce a petrecut ultimul deceniu declanşând stimuli fără precedent pentru a susţine creşterea preţurilor atunci când aceasta era extrem de scăzută. Trebuie să fim atenţi ca motivele interne pe care le vedem, care sunt legate în principal de măsurile fiscale şi de dinamica salariilor, să nu conducă la înrădăcinarea inflaţiei”, a adăugat șefa BCE.

Christine Lagarde a mai precizat că recesiunea de iarnă aşteptată a blocului, indusă de creşterea costurilor energiei, va fi probabil scurtă şi superficială, cu condiţia să nu existe şocuri suplimentare.