- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Se anunţă criză de carne de porc înainte de Sărbători din cauza pestei porcine. Daea: „Ne va costa acest virus”

14 Oct, 15:48 • Andrei Alina
Fermierii sunt disperați și se tem că vor rămâne fără porci din cauza pestei porcine africane. Mai ales că ministrul Agriculturii a fost cel care a spus că nu putem scăpa de acest virus fără leac. Totul după ce cazurile din Timiș au fost confirmate și 39.000 animale trebuie sacrificate şi incinerate.
Se anunţă criză de carne de porc înainte de Sărbători din cauza pestei porcine. Daea: Ne va costa acest virus

Este alertă în vestul României după ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat la o fermă de porci apartinând societăţii Smithfield (SMF) România, din localitatea Parţa, judeţul Timiş. Aproape 40.000 de suine vor fi sacrificate  şi incineraţi pentru a limita răspândirea virusului.

„Vom avea filtre mixte de poliţie, DSVSA şi jandarmi pentru a controla şi verifica respectarea restricţiilor în aceste zone. Este interzis transportul de animale în aceste zone. (…) Avem o comisie de anchetă care va verifica cauzele producerii acestui incident de pestă porcină şi una de evaluare care va estima pagubele. Dacă se dovedeşte că proprietarul fermei şi-a făcut treaba şi a respectat normele de biosecuritate, există şanse foarte serioase de a primi despăgubiri.

Vom discuta mâine dimineaţă cu reprezentanţii fondurilor de vânătoare unde există mistreţi ca să ne asigurăm că respectă legislaţia”, a declarat prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu.

Citeşte şi: Petre Daea, răspuns ferm în privinţa posibilităţii închiderii fermelor: „Să analizăm bine lucrurile, că nu am văzut vreo fabrică de lapte artificial”

Şi în judeţul Arad, autorităţile sanitar-veterinare fac controale pentru prevenirea transportului de porci.
Dacă virusul pestei porcine africane va continua să se răspândească, românii s-ar putea confrunta cu o criză a cărnii de porc înainte de Sărbători.

Citeşte şi: Petre Daea: “Recolta de porumb este cea mai afectată” Seceta din vară își spune cuvântul

Petre Daea, îngrijorat de scăderea efectivelor de porci din cauza pestei porcine: „Te îndrepți spre alte surse de asigurare a hranei populației”

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a atras atenţia că efectivele de porci din România sunt tot mai mici şi că fermele se închid pe măsură ce apar noi cazuri pozitive de pestă porcină.

Petre Daea, la târg

În România, nu putem să scăpăm de ea. Din nefericire, ne-a costat, ne costă și ne va costa acest virus. Pe de o parte se reduc efectivele de animale.

Noi la Ministerul Agriculturii după 3 ani de zile de așteptare, iată că am dat drumul la la actele normative care se susține reproducția.

Tot timpul sub presiunea și sub teama aceasta, ceea se întâmplă în momentul în care nu avem leac pentru acest virus. Apar aceste reduceri de efective și te îndrepți spre alte surse de asigurare a hranei populației”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de bzi.ro.