- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Dezastru în ceea ce privește piața globală de oferte publice inițiale (IPO)! Scădere de 45% față de 2021!

25 Dec, 17:31 • Cornel Ghimeșan
De la recorduri uriașe la o scădere dezastruoasă. Așa arată piața globală de oferte publice inițiale (IPO). Aceasta a fost în scădere cu 45% în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii şi cu 61% ca încasări de la an la an.
Dezastru în ceea ce privește piața globală de oferte publice inițiale (IPO)! Scădere de 45% față de 2021!

Piaţa globală de oferte publice iniţiale (IPO) a înregistrat anul acesta 1.333 de tranzacţii, care au cumulat 179,5 miliarde de dolari, în scădere cu 45% în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii şi cu 61% ca încasări de la an la an, comparativ cu 2021, potrivit unui studiu al unei companii de consultanţă.

„După un 2021 record, piaţa globală de IPO-uri a luat o întorsătură bruscă în direcţia opusă în 2022. Cu doar 1.333 de IPO-uri, care au cumulat 179,5 miliarde de USD, activitatea IPO a scăzut cu 45% în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii şi cu 61% ca încasări de la an la an (YOY). Pe măsură ce dimensiunea medie a tranzacţiilor s-a redus din cauza evaluării reduse şi a performanţelor slabe ale pieţei bursiere, nu au mai avut loc lansări de IPO-uri mari în 2022″, arată studiul EY Global IPO Trends 2022.

Pe parcursul anului 2022, activitatea IPO globală a fost afectată de confuzia crescută a pieţei şi de alte condiţii nefavorabile, la care s-a adăugat performanţa slabă a multor IPO-uri care au fost listate începând cu 2021.

Citește și: Maia Sandu:„Nu opulenţa, nu răsfăţul, nu risipa marchează spiritul acestei sărbători, ci grija. Grija naturală faţă de aproapele nostru”

În contextul unui mediu definit de o inflaţie mai mare şi de rate ale dobânzii în creştere, investitorii au respins noile companii publice şi s-au îndreptat către clase de active mai puţin riscante, consideră sursa citată.

În mod similar, activitatea IPO-urilor sponsorizate de sectorul financiar a înregistrat o scădere abruptă de 77% în ceea ce priveşte numărul şi, respectiv, de 93% ca încasări.

În timp ce aceste cifre reprezintă un declin puternic faţă de 2021, tranzacţiile IPO la nivel mondial au punctat totuşi o creştere de 16% ca număr, în comparaţie cu 2019, anul pre-pandemic.

În pofida faptului că activitatea de pe piaţă a fost în mare parte în scădere în general, au existat câteva industrii şi regiuni care au înregistrat un succes modest. Sectorul tehnologic a continuat să conducă în volume, reprezentând 23% din tranzacţii, în timp ce sectorul energetic a dominat ca încasări, reprezentând 22% în 2022.

Potrivit EY, în rândul mega IPO-urilor listate, care sunt definite ca fiind cele care au strâns venituri de peste un miliard de dolari, veniturile medii din 2022 sunt cu 45% mai mari decât cele din 2021, pe fondul unei evaluări puternice pentru mega IPO-urile din domeniul energiei care au avut loc în acest an. Anumite pieţe, cum ar fi China continentală, Orientul Mijlociu şi unele ţări din ASEAN, au înregistrat performanţe relativ bune, în ciuda subperformanţei semnificative la nivel global.

„În pofida multiplilor factori care afectează pieţele globale de capital, piaţa IPO din România rămâne rezistentă şi continuă să ofere perspective de creştere solide pe termen mediu şi lung. Numărul companiilor care iau în considerare listarea la Bursa de Valori Bucureşti a crescut, stimulat de succesul ofertelor publice recente ale companiilor blue-chip locale.

În plus, Aero, piaţa secundară locală, a atras în mod activ un număr tot mai mare de companii mai mici, în vederea pregătirii pentru cerinţele mai rigide ale pieţei principale. Observăm, de asemenea, o creştere constantă a numărului de investitori de retail activi, un număr tot mai mare de persoane care devin tot mai sofisticate în ceea ce priveşte investiţiile lor financiare. Un plus pentru activitatea în creştere a bursei locale este interesul tot mai mare din partea companiilor de top din Republica Moldova”, a explicat Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY România.

Care sunt perspectivele IPO în 2023

În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2023, se întrevede o rezervă puternică de oferte publice iniţiale. Chiar dacă activitatea de IPO va rămâne probabil slabă cel puţin până în primul trimestru, se pare că sunt condiţii favorabile pentru ca activitatea de IPO la nivel mondial să recapete un impuls mai mare până în a doua jumătate a anului, precizează consultanţii companiei.

Pentru ca piaţa IPO să redevină mai activă, există o serie de condiţii prealabile: un sentiment pozitiv şi o creştere a performanţelor bursiere, scăderea inflaţiei şi încetarea majorărilor de rate ale dobânzilor; atenuarea tensiunilor geopolitice şi diminuarea efectelor pandemiilor asupra economiei mondiale.

Dezastru în ceea ce privește piața globală de oferte publice inițiale (IPO)! Scădere de 45% față de 2021!
Dezastru în ceea ce privește piața globală de oferte publice inițiale (IPO)! Scădere de 45% față de 2021!

Multe companii vor adopta în continuare o abordare de tip „wait-and-see”, aşteptând momentul potrivit. Deocamdată, investitorii se vor concentra mai mult pe elementele fundamentale ale unei companii, cum ar fi creşterea veniturilor, profitabilitatea şi fluxurile de numerar, decât doar pe proiecţiile de creştere.

Întrucât există o corelaţie pozitivă între performanţa acţiunilor companiilor după oferta publică iniţială şi comunicarea strategiilor lor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), investitorii vor analiza din ce în ce mai mult şi agenda ESG a companiei.

Datele prezentate în studiu sunt disponibile pe ey.com/ipo/trends. 2022 se referă la întregul an calendaristic şi acoperă IPO-urile finalizate de la 1 ianuarie 2022 până la 5 decembrie şi IPO-urile aşteptate până la sfârşitul lunii decembrie 2022, precizează sursa citată.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 45,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2022. Este prezentă în România din anul 1992, Cu cei peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Alte articole: Suedia și Finlanda sunt „la mâna” Turciei în ceea ce privește aderarea la NATO! Ankara acuză Grecia de impertinență

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult