- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Domeniile care au dat cele mai multe insolvenţe în anul trecut. În construcţii a fost „jale”, peste 1000 de firme au clacat

11 May, 20:52 • Cornel Ghimeșan
În anul trecut, mai mult de 6500 de firme din România au intrat în incapacitate de plată. Cele mai multe, din domeniul construcţiilor, unde s-au înregistrat peste 1300 de cazuri. La polul opus, cele mai puţine insolvenţe au fost în industria alimentară.
Domeniile care au dat cele mai multe insolvenţe în anul trecut. În construcţii a fost jale, peste 1000 de firme au clacat

Construcţiile, retailul/comerţul cu amănuntul şi distribuţia/ comerţul cu ridi­cata au fost anul trecut domeniile care au dat cele mai multe insolvenţe, arată un studiu al companiei de analiză de risc Coface.

Peste 1.300 de firme active în construcţii au intrat în incapacitate de plată în 2022, ceea ce înseamnă peste 20% din totalul insolvenţelor din economie, informează Ziarul Financiar.

Citeşte şi Veste şocantă! Peste 4.000 de mineri vor rămâne fără locuri de muncă în acest an. Decizia vine …

Inflaţia, preţurile ridicate ale materialelor de construcţie şi ale inputurilor au fost principalele probleme atât local, cât şi în alte state din regiune, astfel încât construcţiile au fost cele mai afectate. Pe poziţiile următoare sunt cele două ramuri ale comerţului în ansamblul său, fiecare cu peste 800 de companii în incapa­citate de plată.

De altfel, şi pentru comerţ, retail sau distribuţie, inflaţia a fost cea care a generat insolvenţe pe bandă rulantă

Citeşte şi Euro 7 va scumpi maşinile noi cu 2000 de euro. Producătorii auto cer amânarea noilor norme de poluare

Situaţia este alarmantă. Doar în anul trecut, în total, peste 6.500 de companii au intrat în insolvenţă în România. Acesta esste cel mai mare număr din ultimii patru ani.

Astfel, numărul firmelor aflate în incapacitate de plată a crescut cu 6,8%, razboiul de la graniţa României şi inflaţia fiind principalele cauze pentru această majorare a numărului de firme intrate  în insolvenţă.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult