- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Drone proiectate de români lângă Ploiești vor intra în producția de serie. Unde vor fi folosite

06 Nov, 14:44 • Anghel Valentin
Mai multre drone ale căror proiecte au fost dezvoltate de ingineri și cercetători români vor intra în producția de serie. Ministrul Cercetării, Bogdan-Gruia Ivan, a precizat cui vor fi destinate dronele și ce fonduri vor fi alocate pentru producția lor, în prima fază.
Drone proiectate de români lângă Ploiești vor intra în producția de serie. Unde vor fi folosite

Respectivele drone, mai precis prototipuri ale acestora, au fost prezentate, marți, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială (INCAS) din Strejnicu, județul Prahova, notează Observatorul Prahovean.

Dronele sunt deja utilizate de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru activități printre care monitorizarea incendiilor și supravegherea video în sprijinul intervenției polițiștilor.

”Dronele pot fi folosite și în situații extreme, precum recuperarea victimelor unor calamități precum inundații sau cutremure. În funcție de greutate și condițiile meteo, dronele au o autonomie de până la opt ore de zbor” susține Alexandru Pană, inginer aviație și operator dronă.

Dezvoltarea proiectelor pentru aceste drone a început în 2012. În pandemia de Covid, aparatele de zbor au fost folosite în scopuri umanitare.

Citește și Val de concedieri la Michelin. Peste 1000 de oameni rămân fără locuri de muncă după ce se închid două fabrici din Franța

Aceleași drone pot fi utilizate pentru monitorizarea unor activități prvind mediul înconjurător, la depozitarea deșeurilor, de pildă. Mai mult, unul dintre modele are un senzor ce poate monitoriza și detecta creșterea nivelului de radiații, în cazul unui accident la o centrală nucleară sau pe un front militar.

Va apărea o nouă profesie: operator drone

La evenimentul de prezentare a acestor drone au fost prezenți și ministrul Economiei, Ștefan Oprea, și cel al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan. Cei doi demnitari au semnat un protocol ce are ca scop producția de serie a dronelor românești dezvoltate de INCAS lângă municipiul Ploiești. ”Astăzi (marți – n.r.), oficializăm drona românească pentru sistemul militar, civil și maritim. Ne dorim să acoperim toate etapele, de la proiectare și design până la punerea lor în piață. Pentru început, vom aloca fonduri de trei milioane de lei”, a precizat ministrul Cercetării.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a spus, cu același prilej, că poate fi dezvoltată o adevărată industrie de profil, care să-i ajute inclusiv pe agricultori.

Oprea a mai precizat că, în curând, vor începe serii de cursuri pentru o nouă profesie pe piața muncii din România, aceea de operator de dronă.

Citește și Imagini spectaculoase din interiorul unui duplex de lux din centrul Bucureștiului. Proprietatea se vinde cu 2,5 milioane de euro

Urmărește Daily Business pe Google News