- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Greșeala care îi poate lăsa pe micii fermieri fără subvenție

15 Aug, 15:14 • Andrei Alina
O subvenție pentru practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiţionale se acordă micilor fermieri din România. Valoarea subvenției este de minimum 105 euro / ha.
Greșeala care îi poate lăsa pe micii fermieri fără subvenție

Micii fermieri pot încasa o subvenție de la APIA de minim 105 euro/ha. Cei care au solicitat plata la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au de respectat un termen obligatoriu  – până la 30 septembrie. Acesta este menționat în Ghidul APIA pentru subvenții și Ordinul MADR nr. 80/2023.

Citește și: Fermierii români, revoltaţi de obligativitatea de a avea permis de conducere pentru tractor. Ce acte sunt necesare şi ce categorie de carnet

APIA precizează în Ghidul pentru subvenții, că având în vedere că perioada minimă de deținere a animalelor în gospodărie este cuprinsă între lunile aprilie-septembrie, fermierul trebuie să se asigure că are înscrise în exploatație în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ, începând cu 1 aprilie, numărul de animale cuprins între minim 0,3 UVM/ha și maxim 1 UVM/ha la nivelul întregii exploatații agricole, scrie agrointel.ro.

Detinerea efectivului de animale din speciile ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee înscrise în Baza naţională de date a ANSVSA şi ANZ este obligatorie până la 30 septembrie.

Citește și: Ministrul Agriculturii ia atitudine. Florin Barbu nu este de acord cu reducerea folosirii pesticidelor de către fermierii români. „Sunt motive suficiente și ușor de înțeles”

Conform Planului Național Strategic (PNS), cuantumul estimat de minister este de la 105 euro/ha la 120 euro/ha, în funcție de numărul de hectare pentru care se va aplica schema anuală.