- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Agriculturii ia atitudine. Florin Barbu nu este de acord cu reducerea folosirii pesticidelor de către fermierii români. „Sunt motive suficiente și ușor de înțeles”

25 Jul, 20:53 • Lupu Alexandra
Ministrul Agriculturii se opune la Bruxelles. Florin Barbu nu este de acord cu reducerea folosirii pesticidelor de către fermierii români.
Ministrul Agriculturii ia atitudine. Florin Barbu nu este de acord cu reducerea folosirii pesticidelor de către fermierii români. „Sunt motive suficiente și ușor de înțeles”

Florin Barbu a declarat la Bruxelles că nu este de acord cu reducerea folosirii pesticidelor de către fermierii români, informează economedia.ro. Ministrul Agriculturii a afirmat că statul român se află printre cele care folosesc deja cantități mici de pesticide, în comparație cu media europeană.

Florin Barbu ia atitudine

Florin Barbu a declarat la Bruxelles, la Consiliul Agricultură și Pescuit (AgriFish), că nu este de acord cu reducerea folosirii pesticidelor de către fermierii români, tocmai pentru că România folosește deja cantități mici, în comparație cu media europeană. Ministrul Agriculturii a afirmat că statul român înțelege obiectivul general de reducere a pesticidelor și riscurile asociate, însă el consideră că trebuie să fie luate în calcul și variantele alternative viabile. În caz contrar, Florin Barbu trage un semnal de alarmă: producția europeană și securitatea alimentară vor fi afectate.

Citește și despre: Fermierii români trag un semnal de alarmă. Se lovesc de o nouă problemă, care afectează toate culturile. „Terenul va fi contaminat”

„România este unul dintre statele membre care utilizează una dintre cele mai mici cantități de substanță activă la hectar în comparație cu media europeană. (0,57 kg substanță activă/ha, față de 2.6 kg/ha).

Reducerea acestei cantități în termeni de procente, aplicată unitar fără a ține cont de particularitățile fiecărui stat membru în parte, ridică serioase semne de întrebare atât cu privire la viabilitatea fermelor și competitivitatea fermierilor, cât și asupra asigurării securității alimentare a întregii Uniuni Europene.

Sunt motive suficiente și ușor de înțeles pentru care nu putem fi de acord cu țintele obligatorii stabilite la nivel național”, a precizat ministrul.

Florin Barbu
Florin Barbu

Potrivit lui Florin Barbu, studiul de impact aferent propunerii asupra disponibilității alimentelor și furajelor în UE „este nesatisfăcător deoarece nu oferă date cuantificabile privind influența asupra producției agricole, care determină reducerea exporturilor și dependența de importuri, ca urmare a reducerii utilizării de produse de protecție a plantelor”. Ministrul menționează că stabilirea parametrilor pentru reducerea rațională a utilizării pesticidelor este imposibilă în aceste momente.

„Pe baza unor măsuri adaptate la sectorul nostru de producție agricolă, suntem în favoarea unor acțiuni la nivel național care să conveargă spre obiectivele generale ale UE. Însă aplicarea unei metodologii comune ar fi dificil de stabilit și imposibil de calibrat pe nevoile și condițiile agronomice și de mediu specifice ale fiecărui stat membru.

O abordare integrată a impactului propunerii în contextul crizelor generate de război și de creșterea prețurilor la inputuri, a inflației prețurilor la alimente, ar fi fost utilă la relevarea problemelor reale, inclusiv socio-economice cu care ne confruntăm și ar fi fundamentat corespunzător deciziile politice privind SUR.

Evaluarea complementară a Comisiei nu oferă din păcate suficiente răspunsuri care să ne ajute în luarea unor decizii responsabile și să valideze propunerea de regulament. Implicațiile acțiunilor propuse asupra producțiilor agricole rămân încă neclare, ceea ce face imposibilă la acest moment stabilirea parametrilor pentru reducerea rațională a utilizării pesticidelor.

In plus, evaluarea complementară nu ne ajută să înțelegem în ce măsură SUR ar putea corecta problema care a stat la baza propunerii, dacă ar avea în mod real impactul scontat sau mai sunt mulți alți factori care trebuie considerați”, a spus el.

În cele din urmă, Florin Barbu a solicitat ca documentul final să fie analizat în profunzime din perspectivă tehnică. În caz contrar, producția europeană și securitatea alimentară din Uniunea Europeană vor fi afectate.

Te-ar putea interesa și: Reguli noi pentru accesarea subvenţiilor APIA. Ce trebuie să ştie fermierii. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial